Tihti takistab emal edukat imetamist stress või liigne muretsemine

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ämmaemand ja imetamisnõustaja Moonika Tammel selgitab Emmede Klubis, et teoreetiliselt peaks saama imetada kõik naised, kel rinnad alles. Sellegipoolest ei ole aga piima puudumine või otsalõppemine sugugi harvaesinev mure.

«Kuidas ei tule piima, kõik ju ometi funktsioneerib? Sellepärast, et inimene ei ole robot. Lisaks anatoomiale ja füsioloogiale on inimesel veel vaimne tasand,» nendib Tammel ja lisab, et pehme rind või pidevalt rinnale küsiv laps ei tähenda alati, et piima oleks vähe.

Imetamisnõustaja selgitamisel on see tavaline olukord, kui lapse paarikuuseks saades muutub naise rind pehmemaks, sest pidev piima ületootmine lõpeb. «Emad arvavad, et no nii, nüüd mul sai piim otsa ja lähevad poodi rinnapiimaasendajat ostma. Tegelikult on ema keha piimatootmisega ära harjunud, tekkinud on normaalne rütm, piima tekib ainult nii palju kui laps sööb,» selgitab Tammel.

Lisaks võib olla, et piimapuuduse hirm tekib emal siis, kui laps tahab tihti rinnale, sest tal on nn piimatootmise periood. Sel ajal laps stimuleerib piimatootlust ja juba järgmisel hommikul on piima rohkem. Kui aga ema keeldub last piimatootmispäeval pidevalt rinnale võtmast, siis ei teki tõesti ka piima kasvanud lapse toitmiseks piisavalt juurde.

«Piima tootmises mängib rolli hormooni oksütotsiini eritumine. Seda nimetatakse ka armastuse hormooniks - kui naine tunneb, et ta on kaitstud ja hoitud, ei pea muretsema kodu koristamise või mehe söötmise pärast, siis tekib seda armastusehormooni rohkem ja piim tuleb,» räägib Tammel, kelle sõnul tahavad Eesti naised hirmsasti kangelased olla. Seda pole aga tarvis. «Julge küsida abi. Las pereliikmed käivad ja koristavad, teevad süüa. Sina julge abi vastu võtta ja samal ajal lõdvestunult oma lapsega olla,» soovitab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles