Vähktõve vorm, mis tapab rohkem naisi kui rinnavähk

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui peaksite pakkuma, milline vähktõve vorm tapab kõige rohkem naisi, millised oleksid teie pakkumised? Rinnavähk? Emakakaelavähk? Õige vastus on kopsuvähk. Kopsuvähk tapab nimelt peaaegu kaks korda rohkem naisi kui teised vähktõve vormid.

Ameerika kopsuühendus (ALA) viis hiljuti läbi küsitluse, millest selgus, et kui küsida inimestelt, millised vähktõve vormid mõjutavad naisi, siis vaid üks protsent vastanutest nimetas kopsuvähki, kirjutab Women's Health Magazine.

Sellest ajendatult soovib ALA, et USA investeeriks rohkem kopsuvähi uuringutesse. ALA on algatanud ka uue teadlikkust tõstva liikumise, et tõmmata rohkem tähelepanu kopsuvähile ja asjaolule, et see on naise jaoks väga ohtlik haigus.

Kampaaniaga on liitunud ka Broadway näitlejanna Valerie Harper, kellel diagnoositi 2009. aastal kopsuvähk. Harperile tehti operatsioon ja vähkkasvaja eemaldati, kuid 2013. aastal selgus, et kopsuvähk on tagasi tulnud. Sel ajal ütlesid arstid Harperile, et tal on vaid mõned kuud jäänud elada.

«Minu jaoks oli see täielik šokk, sest ma polnud kunagi suitsetanud,» rääkis Valerie Harper. Nüüd, aasta ja neli kuud hiljem on naine valmis inimeste teadlikkust tõstma ja väärarusaamu kummutama.

«Minult küsiti: «Kas sa suitsetasid?», vastasin eitavalt. Olen seitsemekümnendates eluaastates ja ma pole kordagi oma elus suitsetanud,» rääis naine, «kuid mõjuteguriteks on ju ka teisejärguline suits, radoon, käitumine ja geenid.»

Hiljutisest küsitlusest selgus, et enam kui 1000 naist ei tunne muret kopsuvähki haigestumise pärast, sest nad pole kunagi suitsetanud. Harperi sõnul on see valearvamus, mis võib inimesele rohkem kahju kui kasu tuua.

Kuigi kopsuvähki võivad haigestuda ka need, kes ei suitseta, on suitsetajate puhul kõige mõistlikum sigarettidest loobuda, sest sel viisil vähendate haigestumise riski.

«Tahame, et naised teaksid riske paremini ja et kopsuvähi uuringud oleksid paremini rahastatud. Asi on küll paremaks muutunud, kuid see on juhtunud väga aeglaselt,» ütles Harper.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles