Uuring: abort kolmekordistab rinnavähiriski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abordi tegemine suurendab rinnavähi tekkeriski, näitab uuring.
Abordi tegemine suurendab rinnavähi tekkeriski, näitab uuring. Foto: SCANPIX

Uuring näitab, et raseduse katkestamine suurendab rinnavähi tekkimise tõenäosust.

Avastuseni jõuti 300 naist uurides, kusjuures uuringu tegelikuks eesmärgiks oli hoopis rinnaga toitmise ja rinnavähi vahelistele seostele valguse heitmine, kirjutab Daily Mail.

Selgus, et rinnaga toitmine vähendab vähiriski, samas kui suurimaks riskifaktoriks on abordi tegemine. Vähi tekkimise tõenäosust kasvatavad ka suitsetamine ja menopausi jõudmine.

Käesoleva uuringu viisid läbi Sri Lankal asuva Colombo ülikooli teadlased, kuid viimase 14 kuu jooksul on sarnaseid tulemusi saanud ka Hiina, Türgi ja USA uurijad.

Briti eksperdid rõhutasid avastust kommenteerides, et uuringus osales vähe naisi, mis võib tähendada, et tulemused võivad moonutatud olla. Nad viitasid ka kuue aasta eest Oxfordi ülikoolis tehtud rahvusvahelisele uuringule, millest ei selgunud, et abort soodustaks vähi teket.

Abordi ja rinnavähi seostele viitab see, et rinnavähk tekib siis, kui organismis on liiga palju östradiooli nimelist naissuguhormooni. Kui rasedus saab lõpuni kulgeda, kujutab see endast minimaalset ohtu, kuid aborti teinutel jääb östradiooli hulk ohtlikult kõrgele tasemele.

Suurbritannias on rinnavähijuhtumite hulk 1971. aastaga võrreldes 80 protsendi võrra suurenenud – just siis lõdvendati aborti puudutavaid seadusi, mis tõstis raseduse katkestamiste arvu üle kümne korra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles