Neurokirurg: jalgratturikiivrist ei ole kasu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neurokirurg: jalgratturikiivrist ei ole kasu
Neurokirurg: jalgratturikiivrist ei ole kasu Foto: SCANPIX

Suurbritannias tekkis avalik diskussioon jalgratturikiivri kasulikkuse ümber pärast seda, kui tuntud neurokirurg Henry Marsh teatas, et sellest peakattest ei ole kasu.

Marshi arvates on jalgratturikiiver liiga õhukesest je kergest materjalist, et see raskete peatraumade eest kaitseks, edastab Helsingin Sanomat.

Londoni St. George´i haiglas töötav Marsh sõnas, et tal on olnud üsna palju patsiente, keda jalgratturikiiver ei ole õnnetuses kaitsnud.

Marshi arvates suurendab jalgratturikiivri kandmine ohtu. Ta viitas Bathi ülikoolis 2006. aastal tehtud uuringule, mille kohaselt autojuhid mööduvad kiivriga jalgratturist kaheksa sentimeetrit lähemalt kui kiivrita jalgratturist. 

Marsh lisas, et riikides, kus jalgratturitel on kiivri kandmine kohustuslik, ei ole märgatud, et jalgrattaõnnetustesse sattunud saaks vähem kannatada.

Teada on, et jalgratturikiiver ei kaitse väga rasketes õnnetustes nagu näiteks jalgratturi ja auto kokkupõrge.

Samas on enamik jalgrattaõnnetusi sellised, milles on toimunud kukkumine või jalakäijaga kokkupõrge.

Statistikat jalgratturikiivri kaitsvate omaduste kohta on raske koguda, kuna maailmas on väga vähe riike, kus kiivri mittekasutamine oleks rangelt karistatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles