Kümme nippi, kuidas ennetada väikelastel kuumarabandust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suveperioodil on lastel suurem risk saada kuumaväsimust või kuumarabandust, sest nad on väga aktiivsed ja ei mõista tihti päikese käes viibides piisavalt vedelikke tarbida. Empowher.com vahendab nippe, kuidas suveperioodil laste kehasid päikese eest kaitsta.

Kuumaväsimus on seisund, mida põhjustab liigne vedelike kaotus kehas. Keha ei saa ennast enam ise jahutada ja kaotab vajalikke elektrolüüte ja mineraale, mis toob kaasa häireid lihaste tegevuses. Kuumarabandus tekib siis, kui kuumaväsimust ei ravita. Kui kehatemperatuuri ei alandata, võib kuumarabandus olla eluohtlik seisund, mis vajab otsekohest meditsiinilist ravi. Lapsed higistavad oma väikeste kehade tõttu lühema ajaga kehavedelikke välja ning nende kehatemperatuur tõuseb kiiremini kui täiskasvanutel.

10 nippi, kuidas ennetada väikestel lastel kuumarabandust:

1) Veendu, et su laps joob piisavalt vedelikke - ära oota, kuni ta ise janu kurdab. Eelista vett ja väldi magusaid jooke.

2) Vajalike soolade ja mineraalide jaoks paku lapsele spordijooke, kergelt soolatud vett (1 teelusikatäis soola liiter vee kohta) või kergelt soolatud toitu.

3) Väikesed lapsed peaksid kandma heledat värvi õhukesi parajaid riideid.

4) Päikesepõletuse vältimiseks peaks lapsel isegi pilvistel päevadel olema peal vähemalt SPF 15 kaitsega päikesekreem ja kandma laia äärega mütsi.

5) Välitegevused peaks planeerima hommikule ja õhtule, vältides väljas viibimiseks ajavahemikku 10-14, mil päike on kõige tugevam.

6) Soojemate ilmade tulekul suurenda järk-järgult lapse füüsilist tegevust, et laps harjuks paremini ilmamuutusega.

7) Püsi võimalikult palju lapsega toas väga niisketel päevadel. Kui su kodus puudub õhukonditsioneer, veetke aega kaubanduskeskuses, raamatukogus või teises avalikus konditsioneeriga hoones.

8) Ära kunagi jäta last üksi autosse, isegi mitte lahtiste akendega. Autos võib temperatuur muutuda väga kuumaks lühikese ajaga.

9) Paku lapsele külmasid ja kergeid eineid, sest kuumad ja rammusad toidud suurendavad lapse kehatemperatuuri.

10) Hoolitse selle eest, et laps saaks kehatemperatuuri langemiseks regulaarselt puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles