Kuidas valida mugavat suvejalatsit?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Crocsi baleriinad.
Crocsi baleriinad. Foto: facebook.com/crocseu.

Suvel liigume me senisest rohkem õues, kuid pikkade jalutuskäikude või siis näiteks jalgsiekskursioonide nautimiseks suvereisil on olulised ka õiged jalanõud. Vene Postimees tegi ülevaate sportlikeks jalutuskäikudeks sobivate jalatsite valikust.

Kaubamaja Ülikooli Apteegis on olemas väike valik Saksa firma Berkemanni ortopeedilisi jalanõusid, kuid sportlike imejalatsite hinnad algavad 100 eurost. Kõik nad on valmistatud naturaalsest nahast, mõni mudel võimaldab lisaks ka sisetaldu vahetada, kuid need tuleb sel juhul poest ette tellida.

Ecco on ammu tuntud oma kvaliteetsete anatoomiliste jalatsite poolest, mis on valmistatud ainult naturaalsetest materjalidest. Müügikonsultant selgitas, et anatoomilised jalatsid aitavad ennetada jalahaigusi ja toetavad talda. Nii on firma valikus näiteks uus mokassiinide mudel, millest saab kerge vaevaga – kannaosa lihtsalt alla vajutades – plätud. Selliste kameeleonjalanõude hind on 89,99 eurot.

Mokassiinid on tehtud õhukesest aukudega samssnahast ja istuvad jalas nagu valatult. Ecco pakub veel ka sportlikumaid baleriinasid, mis on samuti valmistatud nahast, kuid maksavad 10 euro võrra rohkem. Mõnede Ecco jalatsite sisetallad on immutatud antibakteriaalse ainega ning imavad niiskust, ennetades samal ajal paha lõhna teket.

Plast või nahk

Väga kerged ja värvikirevad jalatsid leiab Crocsi poodidest Solarise, Kristiine ja Rocca al Mare keskustes, kuid sportlikumat sorti on neil vaid üks mudel: roosad või mustad sportlikud baleriinad. Crocsi jalanõud on valmistatud ainulaadsest materjalist croslite, mis on väga kerge ja pehmeneb vastavalt kehasoojusele. Lisaks tõrjub antud materjal mikroobe, hoiab ära jalaseene tekke ja neutraliseerib higilõhna. Sportlike baleriinade hind on 49,99 eurot.

Tähelepanuta ei saa jätta ka tänu telereklaamile tuntuks saanud Top Shopi Walkmaxx jalatseid. Erilise ümardatud tallaga mokassiinid lähevad maksma 39,99 eurot. Valikus on kolm värvi: beež, sinine ja must. Tootja lubab, et eriline tald aitab vormida oma keha, parandada rühti, vältida valu seljas ja liigestes, võtta kaalust alla ja saavutada vormikad jalad ja selg. Kindlasti võtab selle tallaga harjumine aga alguses aega.

Kõige suuremat ja huvitavamat igapäevaseks kandmiseks sobivate suvejalatsite valikut pakub ameeriklaste Skechers, mille leiab Rocca al Mare, Ülemiste ja Kristiine keskustest. Skechersi valikus leidub baleriinasid, mokassiine ja espadrille igale maitsele, hinnaga alates 38,50 kuni 65 euroni. Müügil on samssnahast, teksariidest, kootud ja eriti erksavärvilisi baleriinasid. Mõnel kingal on isegi Memory vahust valmistatud äravõetavad sisetallad. Memory sisetald peab meeles kandja talla kuju ja teeb jalutuskäigu seega eriti meeldivaks.

Kuidas leida sobivad jalatsid

Uusi jalanõusid ei tasu ostma minna hommikul, sest õhtuks on jalad reeglina veidi paistes, mis tähendab, et hommikul soetatud jalatsid võivad osutud veidi kitsaks. Veendu kindlasti, et jalats istub ideaalselt, olles tihedalt jala ümber, kuid ei pigista.

Samuti tuleb poes alati proovida mõlema jala jalatsit ja nendega natuke ka ringi jalutada.
Kontrollida tasub ka seda, ega varbad kingamaterjali seest välja ei punnita.

Suvel ei soovitata kanda lakknahka, mis ei hinga. Selliste kingadega võib ju minna õhtul välja, kuid igapäevaselt on igal juhul parem kanda lahtiseid sandaale või naturaalsest materjalist kingi.

Tald peaks oleks piisavalt pehme ja painduv. Kvaliteetsete jalanõude talda on kerge painutada.

Üliõhukese tallaga on tavaliselt mugav käia vaid mööda siledat põrandat, asfaldil võib aga selliste jalanõudega käimine üsna ebamugavaks osutuda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles