Lemmikloomad kui tervise ja elurõõmu allikad

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lemmikloomad on paljude inimeste lahutamatud kaaslased – nad võivad olla kas parima sõbra, äratuskella, treeningkaaslase või pereliikme eest. Uuringud on näidanud, et loomad mõjuvad inimese tervisele mitmel viisil hästi.

CNN Health toob välja viis olulist põhjust, miks lemmiklooma pidamine on tervisele kasulik:
 

  1. Sa liigud rohkem – Kiire elutempoga ühiskonnas on tihti keeruline leida aega trenni või muu füüsilise tegevuse jaoks. Kuid mitmed uuringud näitavad, et koeraomanikud teevad tihemini sporti kui need, kellel koera ei ole. Koeraga on inimestel suurem tahtmine jalutama minna kui üksi. Lisaks võib koer olla ka heaks treeningkaaslaseks rulluisutamisel, rattasõidul või matkamisel. See on hea nii sinule kui ka sinu koerale.
     
  2. Sul on vähem stressi ja kõrgem enesehinnang – Lemmikloomad pakuvad emotsionaalset tuge ööpäevaringselt. Lemmikud tunnetavad, kui meil on neid kõige rohkem vaja ning viibivad siis meie seltsis. See tekitab ühtekuuluvustunnet ja tõstab enesehinnangut. Loomi kasutatakse isegi osades maades näiteks sõjaväeliste traumajärgse stressi leevendamiseks. Ühe uuringu järgi tulid lemmikloomaomanikud paremini toime stressisituatsioonides.
     
  3. Rõõmus süda – Sinu süda armastab oma lemmikut rohkem kui ühel viisi. Ühe laiaulatusliku uuringu järgi aitavad kassid ja koerad parandada meie südame tervist. Lemmikloomade omanikel on väiksem risk põdeda südame-veresoonkonna haiguseid. Mõnede andmete kohaselt aitavad loomad vähendada kolesterooli taset ning lemmikloomaomanikel on suurem tõenäosus südameinfarktist taastuda.
     
  4.  Kaitse allergiate vastu – Uuringute järgi aitab varajane kokkupuude loomadega vältida allergiate esinemist tulevikus. Lastel, kes olid enne üheaastaseks saamist elanud koos kahe või rohkema lemmikloomaga, oli edaspidises elus allergiate esinemine palju väiksem kui nendel, kes elasid loomadeta.
     
  5. Muutud sotsiaalsemaks – Oma koeraga parki või naabruskonda jalutama minemine võib sulle ka sotsiaalselt hästi mõjuda. Uuringud näitavad, et koeraga jalutamine võimaldab sul naabrite ja teiste koerteomanikega rohkem suhelda. Lisaks tunnevad lemmikloomaomanikud ennast ka teistes suhetes lähedasemalt ning on oma sõpruskonnaga tihedamalt seotud. Need inimesed, kellel on aktiivne ja täisväärtuslik sotisaalelu, elavad omakorda pikemat ja õnnelikumat elu.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles