Tõhus nipp rasvumise vastu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koogid
Koogid Foto: ITAR-TASS

Inglismaa teadlased soovitavad rasvumiskriisiga võitlemiseks oma päevast suhkru tarbimist vähendada enam kui kaks korda.

Nii toidule lisatud suhkur kui ka looduslik ehk puuviljamahlades ja mees sisalduv suhkur ei tohiks teadlaste sõnul moodustada päevasest energiatarbimisest enam kui viis protsenti, kirjutab BBC.

WHO praegusel soovitusel võiks suhkrust saadava energia osatähtsus olla vähem kui 10% päevasest toiduenergiast, kuid väga paljud kipuvad isegi seda protsenti ületama.

Teadlased vaatasid enne uute soovituste andmist läbi 600 süsivesikute, sh suhkru, mõjude kohta tehtud teadustööd.

Nii toovad nad näiteid, et juba ainuüksi 330-milliliitrine limonaadipurk annab täiskasvanule viis protsenti päevasest energiavajadusest.

Professor Ian MacDonald sõnas kogutud andmete põhjal, et on üsna selge, et rohke suhkrute tarbimine täiskasvanute ja laste seas on seotud rasvumisega.

«Samuti on seos magustatud karastusjookide ja teist tüüpi diabeedi vahel,» märkis ta.

«Kui suudame vähendada päevast suhkru tarbimist viiele protsendile, kahaneb diabeedi tekke ja rasvumise risk,» oli ta kindel.

Eesmärk alandada suhkrute osakaalu viie protsendini päevasest energiavajadusest tähendaks, et naised võiksid päevas tarbida 25 grammi (5-6 teelusikatäit) ja mehed 35 grammi (7-8 teelusikatäit) suhkruid.

Suhkrutööstus on aga arvamusel, et pelgalt suhkru tarbimise vähendamine ei lahenda rasvumisepideemia probleemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles