Kaheksa müüti suitsetamisest loobumise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Endiselt on levinud väga palju valearusaamasid suitsetamisest loobumise kohta. Nende teadvustamine võib aidata sul suitsetamist lõplikult maha jätta.

Women's Health Magazine toob välja kaheksa levinud müüti suitsetamisest loobumise kohta:
 

1) E-sigaretid aitavad sul suitsetamist maha jätta -Hiljutise uuringu järgi e-sigaretid ei ole nii efektiivsed suitsetamise mahajätmiseks kui arvatakse. Inimesed, kes ei suitseta e-sigaretti, jätavad ka tavalise suitsetamise suurema tõenäosusega maha.

2) Sa võtad kindlasti kaalus juurde - Sigaretid ei hoia meid kõhnana ning ühe uuringu järgi need just suurendavad kaalu - veel üks põhjus suitsetamisest loobumiseks! See müüt on aga levinud, sest peale suitsetamise mahajätmist hakkavad paljud kompenseerima suitsu ebatervislike snäkkidega. Seda on aga võimalik suure tahtejõu ja teiste tegevustega vältida.

3) Mahajätmine on kulukas - Osad inimesed kasutavad suitsetamise mahajätmiseks arstlikuid abivahendeid, nagu näiteks nikotiiniplaastreid. See meetod võib alguses kallis tunduda, kuid tegelikult tuleb see kokkuvõttes odavam välja kui pidevalt suitsupakkide ostmine.

4) Vesipiip on parem alternatiiv tavalisele suitsule - Kui sa oled pühapäevasuitsetaja, ehk ei tee igapäevaselt suitsu, siis võid sa arvata, et seda võiks asendada vesipiibuga. Kuid see on jällegi valearusaam. Uuringute järgi on vesipiip sama kahjulik kui tavaline suits ning suurendab kantserogeensete ainete sisaldust kehas.

5) Peale aastaid suitsetamist mahajätmine ei paranda sinu tervist - Kunagi pole liiga hilja, et suitsust loobumine sinu tervisele hästi mõjuks. Peale aastat aega suitsuvabana võib inimese südamehaiguste risk väheneda poole võrra. Esimesed positiivsed mõjud avalduvad isegi veel kiiremini - 20 minutit peale suitsust loobumist sinu vererõhk langeb. Kaks kuni kolm kuud peale oma viimast suitsu puhastuvad ka sinu kopsud ning vereringe paraneb.

6) Sa ei tule ilma suitsuta stressiga toime - Paljud inimesed suitsetavad närvide rahustamiseks, kuid uuringud näitavad, et mitte-suitsetajatel õnnestub palju rahulikum olla. Ka suitsetajatest loobujatel on vähem stressi kui neil oli suitsetamise ajal. Inimesed on lihtsalt harjunud mõttega, et suitsetamine rahustab neid, kuid tegelikult ei ole nikotiinil stressi vähendavaid omadusi. Pigem vähendab stressi probleemist eemaldumine, mis kaasneb tavaliselt suitsetama minekuga. Saab aga ka ilma selleta minne mõneks ajaks värske õhu kätte end rahustama.

7) Sa ei ole tööl enam nii võimekas - Paljud on harjunud enne tööle minekut või töö ajal suitsu tegema, sest see annab neile energiat. Tegelikkuses võib suitsetamine sinu võimekust vähendada. Suitsetajad võtavad töölt rohkem vabasid päevasid haiguste pärast ning kulutavad tööaega suitsupausidele. See vähendab lõppkokkuvõttes sinu produktiivsust väga suurel määral. Su ülemusele ja kolleegidele ei pruugi see samuti meeldida.

8) Sa jääd oma sõpradest ilma - Suitsetamist peetakse tihti ka sotsiaalseks tegevuseks. Peale suitsetamisest loobumist ei saa sa sõpradega väljas küll suitsul käia, kuid see ei tähenda, et sa nendest selle pärast ilma jääksid. Raske võib olla loobuda, kui ümberringi sinu tuttavad suitsetavad, kuid jää oma tahtejõule kindlaks. Ei maksa suitsetada lihtsalt selle pärast, et kõik teised seda teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles