Neli põhjust, miks kaalunumber ei ole oluline

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik inimesi, kes tahavad saledamaks muutuda, võtavad eesmärgiks kaalunumbrit langetada. Tegelikkuses ei ole see aga hea viis, kuidas dieedi efektiivsust mõõta.

Portaal The Stir toob välja neli põhjust, miks vormi saamise eesmärgiks ei tohiks võtta kaalunumbri langemist:
 

1) Kaal on petlik. Kaalu peetakse asendamatuks abivahendiks dieedipidajatele, sest sellega saab väga lihtsalt hinnata kaalumuutusi. See on küll kerge, aga see pole parim viis. Kaal ei ütle sulle, mis on sinu rasvasisaldus ja lihaste osakaal kehas. On olemas küll kaalud, mis väidetavalt mõõdavad ka neid näitajaid, kuid need ei anna täpseid tulemusi. Kaal ei näita ka keha veesisaldust ning sinu seedeelundkonna tegevust.

2) Sul võib tekkida kaalunumbri langetamisega kinnisidee.  Kui sa mõõdad oma dieedi efektiivsust kaalunumbrites, siis ei tea sa, kas sul väheneb rasvasisaldus või lihasmass. Ilma trennita dieedi pidamine võib tunduda tõhus, kuid see jätab sinu lihased unarusse. Niimoodi langeb sinu kehas nii rasvasisaldus kui ka lihasmass.

3) Loevad mõõtmed, mitte kaal. Tõelisi võite dieedipidamisel ja trenni tegemisel ei saa hinnata kaalu järgi. Pideva kaalumise asemel tasub mõõta mõõdulindiga oma ümbermõõtu, proovida väiksema suurusega riideid ja mõõta võimalusel keha rasvaprotsenti.

4) Kaalulangetamise eesmärk peaks olema kehaehituse muutus, mitte kaalunumbri langemine. Tõeliselt vormi saades asendub suurem osa rasvast lihasmassiga. See muutus aga ei väljendu ainult kaalunumbris. Võrdselt oluline on nii tasakaalustatud toitumine kui ka regulaarne trenn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles