Botox võtab edaspidi ka peavalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botox on tuntud ennekõike kortsudevastase ravimina.
Botox on tuntud ennekõike kortsudevastase ravimina. Foto: SCANPIX

Igavese ilu igatsejad on juba ammu Botoxi abiga kortsude vastu sõda pidanud, Briti patsiendid võivad aga varsti sama rohu ka migreeni vastu käiku lasta.


Nimelt andsid Suurbritannia ravimiregulaatorid reedel esimestena maailmas ametliku litsentsi Botoxi kasutamiseks ränga peavalu ennetavaks raviks.

Seega jätkub USAs baseeruva Allergani toodetud ravimi kasutusalade laienemine. Briti ravimiameti otsusega võib Botoxit määrata täiskasvanutele, kes kannatavad peavalu all igakuiselt vähemalt 15 päeva, millest omakorda vähemalt kaheksa päeva võib liigitada migreeni alla, tuues kaasa valgustundlikkuse, iivelduse ja tuimuse.

Allergan müüb Botoxit 1,3 miljardi dollari eest aastas, pool summast tuleb kasutamisest kosmeetilistel eesmärkidel.

Ülejäänud kasutusalad puudutavad mitmeid erinevaid probleeme, näiteks rabandusejärgset spastilisust, «kangekaelsust», ajuhalvatust ja kaenlaaluste ülemäärast higistamist.

Uurimisel on ka Botoxi põie hüperaktiivsuse vastane toime.
Ravimi migreenivastane manustamine on üsna keerukas, eriarst peaks iga kolme kuu tagant patsiendi üle vaatama ja tegema kaelalihastesse enam kui 30 süsti.

Allerganil võib ravimi müügiga Suurbritannias siiki raskusi tekkida, kui valitsuse meditsiininõunikud peaksid otsustama, et tulemused hinda ei õigusta.

Wells Fargo Securitiesi prognoosi kohaselt võib Botoxi peavaluvastase müügi turg Euroopa Liidus küündida 200-300 miljoni dollarini aastas – juhul, kui ka teised liikmesriigid riigid oma heakskiidu annavad.

Palju suurem tulu tõuseks ettevõtele Wells Cargo ennustuste kohaselt aga siis, kui Botoxile ka USAs «peavaluvastane litsents» antakse. Positiivse otsuse tõenäosus olevat hetkel siiski vaid 60 protsenti.

Firma enda poolt rahastatud viimase staadiumi kliinilised uuringud viitasid platseeboga võrreldes olulisele peavalude ja migreeni vähenemisele. Samas oli 4 protsenti patsiente sunnitud ravimi manustamise katkestama.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles