Dieedipidajaid ohustab vitamiinipuudus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranget dieeti pidades on suur oht, et paljusid vajalikke vitamiine ja mineraalaineid on igapäevases toidus ebapiisavalt.
Ranget dieeti pidades on suur oht, et paljusid vajalikke vitamiine ja mineraalaineid on igapäevases toidus ebapiisavalt. Foto: SCANPIX

Naisi, kes kehakaalu langetada soovivad ja oma igapäevast menüüd 1500 kilokalorini piiravad, ohustab vitamiinipuudus.Kõige suurem defitsiit võib nii ranget dieeti järgides tekkida E-vitamiini puhul, kirjutas Reuters.

Värskest Ameerika Ühendriikides tehtud uuringust ilmnes, et suurem osa populaarseid dieete jälgib küll väga täpselt igapäevast valkude, rasvade ja süsivesikute tarbimist, kuid vitamiinide ja mineraalainete vajadust arvesse ei võeta. Samas kaasnevad pikaajalise vitamiinivaegusega tõsised ohud tervisele-luuhõrenemine, neuroloogiliste hädade teke jne.

Mainekas Stanfordi ülikoolis tehtud uuringus jälgiti 300 ülekaalulist naist, kes kõik järgisid ühte neljast populaarsest dieedist: Atkins, Zone, LEARN (Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships, Nutrition) ja Ornish. Dieeti alustades tarbisid naised 2000 kcal päevas, kahe kuu jooksul aga kärbiti nende toiduvalik 1500 kilokalorini.

Uuringu käigus mõõdeti ka, kas ja kui palju said naised igapäevase toiduga 12 tähtsamat vitamiini ja mineraalainet. Selgus,et kõige sagedamini tekitas range dieet E-vitamiini puudust: tervenisti 65 protsenti naistest ei saanud seda toiduga piisavalt.

Atkinsi dieedi järgijatel esines kõige sagedamini tiamiini (B1-vitamiini), foolhappe,C-vitamiini, raua ja magneesiumi defitsiit. LEARN-dieedi pidajaid kummitas E-vitamiini, tiamiini ja magneesiumi vaegus. Ornish-dieedi järgijatel oli raskusi E- vitamiini ja B12- vitamiini, samuti tsingi soovituslike päevaste koguste kokkusaamisega. Vitamiinide ja mineraalainete vaegus oli väiksem vaid  Zone-dieeti pidanud naiste puhul. Uurijate hinnangul on see põhjustatud asjaolust, et igapäevaselt tarbitavate süsivesikute kogused pole Zone-dieedi puhul nii rangelt limiteeritud kui teiste dieetide puhul.

Uuringut juhtinud Stanfordi ülikooli teaduri Christopher Gardneri sõnul võiks dieedijuhistes olla kirjas ka hoiatus võimalikust vitamiinivaegusest ning soovitused mõne kompleksvitamiini tarbimiseks. «Meie uuringus jälgisid naised nelja erinevat dieeti ja vaid Atkinsi dieedi puhul oli antud soovitus lisaks mõnd vitamiini tarbida. Kõigest kolm naist järgis seda soovitust,» nentis Gardner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles