Aafrika taime ekstrakt aitab võidelda aju vananemisega

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Juba sadu aastaid on Aafrika läänerannikul asuva saare ravitsejad soovitanud oma patsientidele puu Voacanga africana lehti ja koort, et vähendada põletikku ja leevendada vaimsete haiguste nähtusid.

Hiljuti tegid teadlased kindlaks, et selline toime ei ole sugugi mitte ainult folkloor, vaid nimetatud puu ekstraktist eraldatud ühend kaitseb rakke Alzheimeri haiguse ja Parkinsoni tõvega kaasnevate molekulaarsete muutuste eest, vahendab ERRi teadusportaal. 

Nii inimeste kui ka hiirte rakukultuuridega läbiviidud katsed näitasid, et Voacanga africana ekstraktid väljendasid tugevat oksüdatiivse stressi ja põletiku vastast aktiivsust ning pidurdasid Alzheimeri tõvega kaasnevate beetaamüloidsete peptiidide moodustumist neuronites.

Sellised toimed omistati peamiselt ekstraktis leiduvale ühendile nimega voatsamiin, mida plaanitakse nüüd edasi testida juba loomkatsetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles