Õhtune veinirüüpamine rikub hambaid

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Magusad suupisted ja happelised puuviljajoogid mõjuvad teadupoolest hammastele üsna halvasti. Nüüd hoiatavad hambaarstid üha rohkem ka alkoholi kahjuliku mõju eest hammastele. 

Möödunud nädalal selgus ühe Briti uuringuga, et vaid 16 protsenti inimestest mõtleb sellele, kuidas alkohol hambaid kahjustab. Hambaarstide sõnul võib juba klaas veini suud kuivatada, hammastest kaltsiumi välja viia ja tekitada halba hingeõhku. Lisaks seostatakse alkoholi suuvähi tekkega, vahendab Daily Mail.

Hambavaabale mõjuvad halvasti igasugused happelised söögid ja joogid, muutes selle pehmeks. Kui hammastes on vähe kaltsiumi, on hambastruktuur nõrgas seisus, hambavaap kulub tasapisi maha ja kui närvid on kaitsmata, muutuvad hambad väga tundlikuks ja valulikuks.

Enamik alkohoolsetest jookidest on happelised. Karboniseeritud joogid on pea sama happelised kui apelsinimahl. Veinidest mõjuvad hammastele kõige rängemalt kuivad vahuveinid, mistõttu võiks suutervist silmas pidades valida Prosecco või šampanja asemel midagi muud.

Kunstlikult lisatud mulliga joogid on eriti kahjulikud, sest süsihape teeb hambad veelgi pehmemaks. Ka mullivesi on väga happeline, kuigi võib tunduda süütu joogina. Sel põhjusel tasub alati eelistada mullita jooke. Reeglina on valge vein happelisem kui punane, kuigi kumbki neist ei mõju hammastele hästi. Kahjulik mõju on väiksem, kui joogile lisada jääd.

Napsitades võiks aeg-ajalt puhastada suud puhta veega või loputada suud suuveega, mis happeid neutraliseerib. Peolt lahkudes tasub närida suhkruvaba närimiskummi.

Veini joomine tekitab ka hammastele plekke ja muudab need kollasemaks. Mida tumedam jook, seda tugevam on tavaliselt selle mõju. Vältida tasub jõhvika, mustsõstarde ja kohviga segatud kokteile, sest need võivad rikkuda ka valgete hambatäidiste ja proteeside värvi.

Alkohol viib kehast vee välja ja samal põhjusel muutub veni nautides suu kuivaks. Kui sülge on suus vähe, hakkavad mikroorganismid jõudsamalt arenema, hambakatt koguneb ja tekitab halba hingeõhku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles