Kooliõed hakkavad õpilastele esmaabi õpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tamme gümnaasiumi kooliõde Katri Karijärv ja Paula Joanna Pihelgas.
Pildil Tamme gümnaasiumi kooliõde Katri Karijärv ja Paula Joanna Pihelgas. Foto: Sille Annuk

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusele koolitervishoiuteenust reguleeriva määruse, mis paneb laste tervisekontrolli ja vaktsineerimise kooliõe kohustuseks, samuti hakkavad kooliõed lastele korraldama regulaarselt esmaabi kursusi.

Määruse järgi ei pea koolis tervishoiuteenust enam osutama arst, vaid piisab vastava väljaõppe saanud kooliõest.

Uueks oluliseks tegevuseks saab ka õpilastele esmaabi andmise õpetuse korraldamine vähemalt üks kord põhikooli teises ja kolmandas astmes ning gümnaasiumis ehk korra 3-4 aasta tagant. Süstemaatiliste koolitustega alustatakse järgmisest (2011/2012) õppeaastast.

«Kooliõde ja koolipersonal teevad koostööd õppuste läbiviimiseks näiteks kas inimeseõpetuse vastava teema raames või eraldiseisva teemana väljapool tunde,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Haiguste ennetamine

Määruse seletuskiri toob välja, et koolitervishoiuteenus ei tähenda ravitegevust, vaid on suunatud tervise edendamisele ja haiguste ennetamisele. Samuti tuleb kooliõel aktiivselt osaleda tervisliku koolikeskkonna kujundamisel ja vajadusel osutada esmaabi.

Eelkõige peab kooliõde hindama kooli tulnud uute õpilaste terviseseisundit ja toimetulekut, kuid regulaarse tervisekontrolli hulk väheneb seniselt kuuelt vanuseklassilt neljale. Edaspidi tuleb kooliõel teha ennetav tervisekontroll kõigile 1., 3., 7. ja 11. klassi õpilastele.

Tervisekontroll hõlmab õendusanamneesi kogumist ja terviseseisundi hindamist ehk pikkuse ja kaalu mõõtmist, kehamassiindeksi määramist, nägemisteravuse kontrolli, vererõhu mõõtmist, rühi kontrolli, naha ja limaskestade seisundi hindamist, luu ja lihaskonna seisundi hindamist, sugulise arengu ja vaimse tervise hindamist.

Tervisekontrolli käigus leitud kõrvalekalletest peab õde teatama lapsevanemale, kel tuleb lapsele korraldada edasised vajalikud visiidid või uuringud.

Ka vaktsineerimist hakkavad koolides arsti asemel läbi viima kooliõed.

Koolitervishoiuteenust peab osutama kooli ruumides, kui seal õpib rohkem kui 200 õpilast. Väljaspool kooli ruume võib kooliõde vastu võtta ainult siis, kui koolis on õpilasi vähem kui 200 või kui kabinet asub õpilastele jalgsi läbitava mõistliku teepikkuse ehk umbes poole kilomeetri kaugusel.

Haigekassa rahastab koolitervishoidu jätkuvalt 32 krooniga õpilase kohta.

Määrus jõustub 1. septembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles