Ampsulugeja annab teada, kui sööd liiga palju

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõputu püüdlus leida meetodeid, kuidas kaalust alla võtta, paneb teadlasi välja mõtlema eriskummalisi seadmeid. Näiteks tuleb sel sügisel müügile Stockholmis loodud «rääkiv taldrik», mis mõõdab, kui kiiresti süüakse. Lõuna-Carolina Clemsoni Ülikooli teadlased tegid aga nn ampsulugeja, mis näeb välja nagu käekell, kuid on sisuliselt pedomeeter, mis loeb inimese suutäisi.

The Bite Monitor loodi teadlaste eeldusel, et nii mehed kui naised peavad kaalu langetamiseks piirduma päevas saja suutäiega. Seda ideed hakatakse kohe ka testima Ameerika Riiklikus Terviseinstituudis, kuid toode peaks juba valmima aasta pärast. Ampsulugeja hind võib jääda 195 dollari kanti, vahendab The Wall Street Journal.

Ekspertide sõnul on kaalu kontrollimiseks oluline süüa aeglaselt, väikeste suutäite kaupa ja närida kauem. Aeglane söömine tuleb seedimisele kasuks, sest nõnda annab vältida kõrvetisi ja keha omastab rohkem toitaineid. Pikem mälumine vähendab ka söögiisu.

Ampsulugeja süsteem on lihtne. Teadurid arvestasid katsete abil välja, et ühes meesterahva suutäies on 17 kilokalorit, naise omas on neid 11. Kui inimene sööb 100 suutäit päevas, tarbib mees umbes 1700 kilokalorit, naine aga 1100 kilokalorit. Säärane madala kalorsusega dieet aitabki maha võtta. Loojate sõnul arvestab ampsulugeja suutäisi 90-protsendilise täpsusega.

Seni on leitud, et ampsulugeja ei aita, kui lugemist alustatakse nullist. Pigem tasub arvestada, kui palju suutäisi veel alles on jäänud. Kahtlemata ei sobi seade kõigile, sest teades, et seade on käel, võib inimene hakata võtma suuremaid suutäisi. Lisaks on väga suur vahe, kas hammustada pitsat või salatit. Kahtlusi ampsulugeja kohta on veelgi, kuid selle suurimaks plussiks peetakse lihtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles