Juuksepikenduste kandmine põhjustab kiilanemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata sellest, et juuksepikenduste kandmine kahjustab juukseid, töötavad trendiloojad välja üha uusi ja värvilisemaid kunstjuuksetrende.
Hoolimata sellest, et juuksepikenduste kandmine kahjustab juukseid, töötavad trendiloojad välja üha uusi ja värvilisemaid kunstjuuksetrende. Foto: AFP

«Kui juuksepikendusi kanda järjest väga pikka aega, võivad need põhjustada juuste väljalangemist pealaelt ja oimukohtadelt,» teatas Briti Trigoloogia Instituudi esinaine Marylin Sherlock ajalehele Daily Mail.

Hirmuäratavad fotod supermodell Naomi Campbellist (40), kes on oimukohtadelt täiesti kiilaks jäänud, on maailma ajakirjanduses ilmunud juba mitu kuud. Nüüd lisandus juuksepikenduste ohvrite hulka teinegi briti kuulsus- populaarne saatejuht Tamara Beckwith (40), kelle kõmupiltnikud tabasid ostlemisretkel, õhuke hobusesaba vaid vaevu peitmas suur kiilas laiku oimul.

Asjatundjad nimetavad seda nähtust juuksepikenduste needuseks. Juuksepikendused võivad Sherlocki sõnul suure tõenäousega olla põhjuseks, miks otsmikul, pealael ja oimukohtadel juuksed hõrenevad. Eriti veel, kui juuksepikendusi kanda aastaid järjest nagu Naomi Campbell.

«Juuksed hakkavad hõrenema just otsmiku ja lagipea joonelt ning oimukohtadelt, kus juuksed loomupäraselt ongi veidi nõrgemad ja kus need juuksepikenduste raskusele ja pingele kõige vähem vastu peavad ja katkema kipuvad,» selgitas Sherlock. Just seetõttu ei tohi juuksepikendusi kanda pikki perioode järjest - juuksed vajavad juuksepikenduste tekitatud pingest puhkust ja taastumist.

Sherlock oletas ka, et juuste väljalangemise teine põhjus võib olla trihhotillomaania-psühhiaatriline seisund, mille korral on inimesel vajadus tõmmata ja kitkuda juukseid, kuni need eralduvad juuksesibulast. Kiilas piirkond on ebamäärase geomeetrilise kujuga.

Mõnikord on juuksed säilunud vaid õhukese jutina ümber pea. Kõige tõenäosemalt on ohustatud puberteedi -ja noorukieas tüdrukud. «Sellistele inimestele soovitatakse psühholoogilist nõustamist,» kinnitas Sherlock. «See on kahjulik harjumus, kuid mitte hullem kui näiteks küünte närimine.»

Juuksepikenduste paigaldamine on viimastel aastatel muutunud kogu maailmas väga populaarseks. Ehkki kunstjuuste oma juuste külge kinnitamiseks on välja töötatud mitmeid erinevaid meetodeid, kahjustavad need kõik suuremal või vähemalt määral juuste tervist.

Ka Paris Hilton, Victoria Beckham ja Britney Spears on kannatanud pikaajalisest juustepikenduste kandmisest tingitud osalise alopeetsia all.

MIs juhub, kui juuksepikendusi kanda Naomi Campbelli kombel aastaid järjest? Vaata siit.

Fotosid Tamara Beckwithist võib vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles