Lugeja küsib: kas lapsele tohib anda kiirtoitu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kiirtoit pole teatavasti kellelegi kasulik, aga kui vanematel tuleb tahtmine hamburgerit ja friikartuleid süüa, mida pakkuda lapsele? Kas ja kui vanale lapsele tohib üldse pakkuda kiirtoitu?

Küsimusele vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Siret Läänelaid.

Uurimistöödest selgub, et lastele hakatakse kiirtoitu pakkuma juba siis, kui neile hambad suhu tulevad ja nad on võimelised täiskasvanule sarnast toitu sööma. Väga varakult ei soovitata aga lastele kiirtoitu pakkuda. Selleks on mitu põhjust: 

1. imiku ja väikelapse eas kujunevad lapsel toitumisharjumused ja toitumiseelistused;

2. kiirtoiduga saab laps rohkem energiat, kui ta jõuab ära kulutada, näiteks sisaldab keskpärane kiirtoit (hamburger, friikartulid, mahl) umbes 1200 kilokalorit, samas aastane laps vajab umbes 1000 kilokalorit, kolmeaastane umbes 1200 kilokalorit ööpäevas. See tähendab, et imikud ja väikelapsed  saavad ühe toidukorraga rohkem kilokaloreid, kui nad ööpäevas kokku vajavad. Liigne energia, mida kiirtoit sisaldab, võib põhjustada väikelastel püsimatust, rahutust, käitumis- ja keskendumisprobleeme, ülekaalulisust ning erinevaid kroonilisi haigusi (diabeet, kõrgvererõhutõbi jne).

Kui rääkida sellest, kui vanale lapsele tohiks pakkuda kiirtoitu, siis sellele küsimusele pole ühest vastust. Kui tegemist on ühekordse proovimisega, siis see ei tohiks väikelapsele ohtlik olla. Samas, kui kiirtoidu pakkumine muutub sagedaseks, võib see mõjutada imikute, väikelaste ja samuti ka seda söövate täiskasvanute tervist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles