Naise mure: mees keelas trenni minna!

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel on lihasmassi kasvu meestest oluliselt keerulisem saavutada.
Naistel on lihasmassi kasvu meestest oluliselt keerulisem saavutada. Foto: SCANPIX

Kaalustalla.ee kirjutab küllaltki levinud eelarvamusest, et jõusaalis treenides võib naise keha muutuda liialt lihaseliseks ja vähem naiselikuks. Tegelikult pole sel hirmul mingit alust.

Mõned päevad tagasi võttis minuga ühendust üks ammune tuttav naisterahvas, kes peale mehele minemist ja lapse sünnitamist nüüd tagasi vormi üritab saada. Probleemiks aga mehepoolne tugev vastuseis, kuna trenn ajab ju naise lihastesse ning teeb ta koledaks…

Tegemist on hämmastavalt sagedase probleemiga, mille esiletulek ei tundugi lõppevat. Seetõttu otsustasin, et oleks aeg taaskord üheks meeldetuletavaks artikliks. Sarnast teemat on kindlasti palju varem käsitletud ning olen sellest ka ise ühte ja teist kirjutanud.

Aga kirjutan veel…

Seda, et paljudele meestele lihaselised naised ei meeldi, või seda lausa kardetakse, on suhteliselt tavaline. See kartus levib tegelikult ka naiste endi seas. Kuid küsimus jääb, kas selline kartus on üldse põhjendatud, kui küsimuseks on naisterahvaste lihastreening?

Tegelikult ei ole. Naiste geneetika on meeste omast piisavalt palju erinev, et meestele omast kiiret lihasmassi kasvu ja potentsiaalselt suuri lihaseid pole naisterahvastel lihtsalt võimalik saavutada. Küsimus ei ole treeningu tüübis ega ajaperioodis. Põhjuseks on see, et lihaskasvu soosib väga tugevalt meessuguhormoon – testosteroon. Naistel on seda oma kehas tunduvalt vähem kui meestel.

Kui naistel on lihasmassi kasvu niivõrd keeruline saavutada, siis kus kohast tekivad meestel ja ka naistel need meeletud kartused naisterahvaste lihastesse minemise ees? Selliseid naisi ei tohiks ju eksisteeridagi?

Vastus on lihtne.

Märkimisväärsete lihasmassiga naisi eksisteerib, aga tegemist on enamasti võistluskulturismi harrastavate naistega, kes tihtipeale kasutavad ka steroide. Kui keegi mainib lihaselist naist, siis on suure tõenäosusega jutt aastakümneid jõusaalis treeninud ja steroide kasutavast naisterahvast.

Tegemist on aga äärmiselt, äärmiselt haruldase spordialaga ning selliseid naisi on väga vähe. Kogu Eesti peale on meil sellisel võistlustasemel tegijaid olnud vaid käputäis.

Mul on väga kahju, et paljud mehed ja ka naised elavad selliste eelarvamustega, et jõusaalis käimine või mistahes treening muudabki naistel lihased suureks ja koledaks. Tegelikult saavutab naine ilusa ja tervisliku lihastoonuse. Tema naiselikud kurvid võimenduvad, kehahoiak paraneb ning kokkuvõttes muutub ta naiselikumaks kui kunagi varem.

Mehed - ärge keelake oma naisel trenni teha ning naised - ärge kartke trenni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles