Soolevähi skriining võib tulla 2016. aastal

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Perearst Vanda Kristjan rääkis Eesti Perearstide Seltsi konverentsil, et praeguse seisuga on haigekassa andnud põhimõttelise nõusoleku kolorektaal- ehk soolevähi skriiningu finantseerimiseks alates 2016. aastast.

Kolorektaalvähi skriiningu töörühma kuuluv Vanda Kristjan meenutas 2009. aastal välja öeldud eesmärki, et aastaks 2013 peavad Euroopa Liidu riigid hõlmama elanikkonna rinnavähi, emakakaelavähi ja kolorektaalvähi sõeluuringutega, kirjutab meditsiiniuudiste portaal med24.ee.

Kolorektaalvähi sõeluuringut Eestis veel ei tehta. Rinnavähi sõeluuringu populatsioonipõhine hõlmatus oli Eestis mullu 47 protsenti ja emakakaelavähi puhul 68 protsenti.

Kolorektaalvähi skriiningu teema võeti Kristjani sõnul arutlusele juba 2012. aastal ning siis leiti, et on vaja põhjalikumat analüüsi. Selle aasta juunis esitaski Tartu Ülikooli tervishoiu instituut kolorektaalvähi sõeluuringu kulutõhususe analüüsi. Nüüd on haigekassa andnud põhimõttelise nõusoleku skriiningu finantseerimiseks alates 2016. aastast. 

Skriining võiks Kristjani sõnul olla populatsioonipõhine ja hõlmata 60-69-aastaseid. 

Eestis on igal aastal ligi 750 esmast kolorektaalvähi juhtu ja Kristjani sõnul on see arv tõusutrendis. Põhjuseks on muu hulgas näiteks valgurikas ja rasvarohke toit ning elanikkonna vananemine. Kolorektaalvähk on aeglase ja astmelise kuluga haigus. Varasele staadiumile on iseloomulik, et seda ei tunta, sest see kulgeb tasapisi. Võib areneda isegi 10-15 aastat. Varakult avastatud ja eemaldatud adenoomid ja polüübid hoiavad vähi tekke ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles