Eesti naised sünnitavad üha rohkem keisrilõike abil

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Mullu sünnitasid Eesti naised keisrilõike abil pea kolm korda rohkem kui 1992. aastal, näitab Eesti Meditsiinilise Sünniregistri (EMSR) statistika.

Kõikidest mullu sünnitanutest tehti keisrilõige 21 protsendile, samas kui 1992. aastal oli vastav näitaja vaid 6,4 protsenti. Arvudes sünnitas mullu keisrilõike abil 3262 naist ja 1992. aastal 1152 naist.

«Ei julge väita, et keisrilõikega sünnitajate arvu kasvamise taga on enamasti meditsiinilised näidustused. Võib aga öelda, et rohkem kui pooltel sünnitajatel ilmnesid mullu mingid riskitegurid või tüsistused - seehulgas esines varasem keisrilõige, kunstlik viljastamine, ähvardav raseduse katkemine või enneaegne sünnitus, aneemia, preeklampsia, kitsas vaagen või vaagna otsseis ja muud,» selgitas Tervise Arengu Instituudi EMSR ja raseduskatkestusandmekogu andmetöötusspetsialist Viktoria Serkina.

Lisaks on tema sõnul kindlasti palju ka teisi faktoreid, mis panevad naisi otsustama keisrilõike kasuks - näiteks mitmikrasedus, kõrgem vanus, esimene sünnitus ja muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles