Teadlased leidsid Parkinsoni tõbe põhjustava geeni

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased on avastanud molekuli, mis põhjustab närvirakkude surma ajus, viies Parkinsoni tõppe haigestumiseni. Avastus võib aidata haigusega võidelda.
 

Näiteks Eestis põeb Parkinsoni tõbe 1998. aastal läbi viidud uurimuse andmetel pea iga 568. inimene. Suurbritannias on tõve küüsis iga 500. isik ning seal lisandub aastaga umbes 10 000 uut juhtu, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee Telegraph.co.uk’d.

Parkinsoni tõvega kaasnevad kontrollimatud värinad ja lihaste koordinatsiooni kadumine. Ajus kirjeldatakse seda laastava kaoga närvirakkude puhul, mis toodavad dopamiini ja võimaldavad ühtlast keha juhtimist.

Nüüd on uurijad leidnud närvirakkude surma põhjustava molekuli ning usuvad, et suudavad toota molekuli tegevust blokeerivad ravimid.

Kasutades tavapärast puuviljakärbest, näitasid teadlased geenimodifikatsiooni tulemusi rakkudes proteiinitootlust parandava kemikaali kahjustatud tegevuses.

Stanfordi Ülikooli professor Bingwei Lu ütles, et mikroRNA puhul märgati alles esimest korda selle võtmerolli taolise neuroloogilise haiguse puhul.

Uued leiud avaldati iganädalases ajakirjas Nature, kus näidati, et mutatsioon sundis normaalset tegevust eksima, mis tõi kaasa vähemalt kahe proteiini ületootmise. Tegemist on proteiinidega, mis võivad põhjustada ajurakkude surma.

Professor Lu ja tema kolleegid panid tähele, et laboris kasutatud geenimodifikatsiooniga kärbestel esines neid proteiine kõrgetes kogustes pärast Parkinsoni tõvest tingitud ajukahjustusi. Pärast proteiinide tasemete langetamist suudeti ära hoida kärbeste dopamiini tootvate närvirakkude surma.

«Kärbestel ei ole enam Parkinsoni tõve sümptomeid. Ainuüksi sellel on juba otsene teraapiline tähendus,» ütles Lu. Tema sõnul võivad katsed loomadega varsti alata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles