Viis märki, et naise hormoonid on tasakaalust väljas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõsta käsi, kui oled tundnud end viimaste nädalate jooksul väsinult, pahuralt ja raskelt. Tuleb tuttav ette? Küllap sa siis tead ka seda tunnet, kui iga kuu võtavad hormoonid keha üle võimust mõjutades tuju, naha välimust ja mõtteid. Kuigi pärast menstruatsiooni lähevad keha salarelvad - hormoonid - taas paika, võivad teatud tegurid (nagu stress ja ärevus) nende tegevust ootamatul viisil mõjutada.

Health.com toob välja sümptomid, mis annavad mõista, et targem oleks nõu saamiseks oma arsti poole pöörduda.

Kurnatus

Pideva väsimustunde taga võib olla väga palju erinevaid põhjuseid. Näiteks võib seda täiesti tavapäraseks pidada, kui tunned end eriti väsinult pärast pikemat õppeperioodi, pidutsemist või suure töökoormuse all ägisemist, kuid kui tunned jätkuvat kurnatust ning märkad ka väikest kaalutõusu, isu kõikumist ja muutusi soolestiku töös, võib see olla märk kilpnäärme alatalitlusest. Jah, kõik on aeg-ajalt kurnatud, kuid kui selle taga pole ühtki loogilist põhjendust, tasub oma tervist kontrollida.

Nahamuutused

Äkki ilmuvad välja koledad vistrikud. Punnid võivad ootamatult näole tekkida siis, kui kõigest paar korda pesemata näoga magama minna. Samas võivad need viidata ka millelegi enamale. Täiskasvanute akne (või ka tsüstiline akne) näo alumisel poolel võib näidata, et  testosterooni tase organismis on väga kõrge. See pole küll eluohtlik, kuid olgem ausad, põletikuline nahk hakkab tasapisi ka psüühikat mõjutama. Õnneks saab arst sind vajadusel õigete ravimitega aidata.

Karvakasv

Kui märkad, et karvad kasvavad väga kiiresti ja sinna, kus sa neid näha ei taha – lõual, rinnal, kätel – võib see olla märk testosterooni eritavast kasvajast. See ei tähenda, et peaksid nüüd koledasti ehmuma – kasvajad on väga haruldased ja enamasti saab neist jagu ravimite või lõikusega. Ootamatu karvakasvu puhul peaksid aga kindlasti oma arsti poole pöörduma.

Kummalised «päevad»

Just nagu väsimuse puhul, võivad ka tsüklihäirete taga olla mitmed erinevad põhjused. Nende seas näiteks stress, kilpnäärmehäired, madal östrogeenitase ja polütsüstiliste munasarjade sündroom. Viimase «firmamärgiks» on ebaregulaarne või puudulik menstruatsioon, kuid ka raskused kaalulangetamisega ja kummaline karvakasv. Üldiselt saab polütsüstilist munasarjade sündroomi toitumise, trenni ja antibeebipillidega kontrolli all hoida, kuid selleks on kindlasti vaja arsti abi, kes määrab ravi ja jagab patsendist lähtuvalt soovitusi elustiili muutusteks.

Öine higistamine

Kui su magamistoas pole just enneolematult palav, ei tohiks sa öösel ärgata ebameeldiva kuumuse tõttu, mis paneb higistama nii, et linad märjad. Kui sellega kaasnevad östrogeeni madal tase ja ovulatsiooni harv esinemine, võib põhjuseks olla perimenopaus, mis võib välja lüüa isegi kümme aastat enne päris menopausi-iga. Seega, kui sul pole enne 40ndat eluaastat just suuri menstruatsiooniprobleeme, võib fantoomhigistamine viidata varasele menopausile. Igal juhul tasub pöörduda oma arsti poole, et välistada tõsisemate terviseprobleemide olemasolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles