Seksuoloog: partnerite vanusevahe võiks olla kuni viis aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki seksuaalselt võrdselt kõrgpunktis, on 30-aastasel naisel raske end sobitada 20-aastase mehe ellu.
Ehkki seksuaalselt võrdselt kõrgpunktis, on 30-aastasel naisel raske end sobitada 20-aastase mehe ellu. Foto: SCANPIX

«Elukaaslaste vanusevahe võiks olla kuni viis aastat. Kui naine või mees on partnerist tunduvalt vanem, suureneb samavõrra ka risk, et suhtes tekivad probleemid,» ütles seksuoloog Helgi Toomsalu.

«Seda arvamust ei saa siiski võtta täht-tähelt, sest leidub küllaga inimesi, kelle bioloogiline vanus ei pruugi vastata nende psühholoogilisele vanusele. Nad on nii vaimselt kui füüsiliselt palju nooremad kui passis kirjas. Siiski näitab minu praktika, et partnerite suurema kui viieaastase vanusevahe juures tekivad nende paarisuhtes porbleemid kergemini,» nentis Toomsalu.

Probleeme tekib tema sõnul suure vanusevahega partnerite seksuaal- kui igapäevaelus. «Sageli avastavad endast tunduvalt noorema partneriga abiellunud naised, et elavad koos suure poisiga. Aga see mõjub halvavalt nende seksuaalelule, nad kaotavad seksi-isu. Olgem ausad, iga naine vajab seksuaalse erutuse saamiseks tõelist meest, mitte nunnut, kes talle truude koerasilmadega otsa vaatab ja igal hommikul kohvi voodisse toob,» nentis sekuoloog.

Samamoodi on meestel endast vanema naisega tema sõnul oht jäädagi ebakindlaks, naisele alt üles vaatavaks täiskasvanud pojaks. «Aga siin saab naine väga palju ise ära teha, eeskätt taltsutades oma emalikku käitumist ja lastes mehel tunda end mehena,» nentis Toomsalu.

«Seksuaalses plaanis pole partnerlusel «noorem mees ja vanem naine» mitte midagi viga. Pigem vastupidi. Naise seksuaalne kõrgperiood saabub ju alles 28-32-aastaselt, meestel algab selles vanuses juba seksuaalsuse kerge langus. Naistel püsib seksuaalsus peale 30. eluaastat aastaid püsivas kerges languses, meestel langeb järsult. Seega võiks selline partnerlus seksuaalses plaanis päris hästi sobida, 30-aastane naine on seksuaalselt sama võimekas kui 20-aastane noormees,» arvas Toomsalu.

Palju raskem on tema sõnul aga sobitada vanemal naisel end tunduvalt noorema elukaaslase suhtlusringkonda, huvituda tema sõpradest, leida ühiseid huvisid. «Näiteks 30-32-aastane naine on parimas eneseteostuse eas, tal on töö, karjäär, huvitavad hobid. Aga temast kümme aastat noorem mees on veel paras poisike,» nentis seksuoloog.

Isegi 40-aastasel naisel on tema sõnul raske 30-aastase mehe sõprade- ja huvideringiga toime tulla. «Siiski on naised selles suhtes tunduvalt paindlikumad kui endast tunduvalt noorema naisega abiellunud mehed,» nentis ta.

Toomsalu sõnul ongi kõige rängemad suhteprobleemid tema praktikas olnud paaridel, kus mees on olnud tunduvalt vanem kui naine. «Minu juures on käinud paare, kus ühel juhul oli naine 26 aastat ja teisel juhul 28 aastat noorem kui mees. Need suhted olid nii katki, mitte ainult seksuaalses plaanis, et seal oli võimatu midagi parandada,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles