Mida teeb 20-minutiline jõutreening ajule?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõutrenn mõjub hästi mälule.
Jõutrenn mõjub hästi mälule. Foto: SCANPIX

Piisab väga lühikesest treeningust, et oma aju turgutada ja mälu parandada.

Jõutrenn on kahtlemata kasulik. Sellel on mitu head kasutegurit – alustades lihaskasvust lõpetades stressi kadumisega. Värskest aju- ja lihasjõu-uuringust selgus, et piisab vaid 20-minutilisest jõutreeningust, et ergutada oma pikaajalist mälu kuni 10 protsenti, vahendab Huffington Post.

«Meie uuringu põhilisim sõnum on see, et inimesed ei pea pühendama tohutul hulgal aega selleks, et oma vaimu ergutada,» ütleb uuringu juhtivspetsialist Lisa Weinberg.

Uuringu läbiviimiseks küsitlesid teadlased 46 tervet täiskasvanud inimest, kel paluti meelde jätta 90 fotost koosnev fotoseeria. Pool grupist läks seejärel jõusaali ning treenis jalasirutustrenažööril, tehes 50 kordust. Teine pool grupist istus tegevusetult. Seejärel võeti kõigilt katsealustelt süljeproovid.

Kaks päeva hiljem kutsuti katsealused veelkord kokku. Sel korral vaadati 180 pildist koosnevat fotoseeriat, mis sisaldas eelnevalt nähtud 90 fotot. Sel korral paluti osalenutel selgitada, millised on uued ja millised juba nähtud fotod.

Inimesed, kes kohe pärast fotode nägemist trenni läksid, suutsid pildipangast eristada ligi 60 protsenti varem nähtud fotodest. Need, kes trenni ei läinud, suutsid üles leida vaid pooled esimesel kohtumisel näidatud 90 fotost.

Lisaks selgitati, et katsealustelt võetud süljeproovist ilmnes ka teatud erinevusi. Trenni teinute süljes oli suurem hulk norepinefriini hormooni, mis on teadlaste sõnul oluline keemiline aine, mis mängib mälu juures suurt rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles