Kopsuvähk võib püsida aastakümneid peiteolekus

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsuvähk.
Kopsuvähk. Foto: Corbis/Scanpix

Uue uuringu kohaselt võib kopsuvähk püsida enam kui 20 aasta vältel peiteolekus, hakates alles seejärel ühtäkki kiiresti kasvama.

Ajakirjas Science ilmunud uuringu raames analüüsisid teadlased seitsme patsiendi kopsuvähki. Vaatlusaluste seas oli nii suitsetajaid, endisi suitsetajaid kui ka neid, kes polnud kunagi suitsetanud, kirjutab Web MD.

Teadlased leidsid, et esialgsed geneetilised häired, mis põhjustavad vähki, võivad jääda aastateks varjatuks. Peiteolek võib aga lõppeda siis, kui ilmnevad uued geneetilised häired, mis kutsuvad esile kiire vähkkasvaja kasvu.

Samuti leidsid teadlased, et suitsetamine kutsub esile paljud neist kopsuvähiga seotud geneetilistest  häiretest, kuid haiguse arenedes muutuvad nad vähem tähtsaks.

Uuringu autorite sõnul võib kopsuvähiga seotud geneetiliste häirete suur mitmekesisus seletada, miks sihtmärgistatud ravi alati väga hästi ei tööta.

Cancer Research UK professori Nic Jonesi sõnul näitab antud uuring, kui oluline on leida paremad viisid kopsuvähi varasemaks avastamiseks. Uuringu autor Charles Swanton märkis, et kopsuvähi elulemus on äärmiselt madal ning arusaam sellest, kuidas see vähkkasvaja areneb, annab lootust, et peagi saab haiguse kulgu paremini ette ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles