Lapsega süstile: ole valmis ja kõik läheb hästi

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii lapsed kui lapsevanemad on nõus, et süst teeb haiget. Vaktsiinid on aga hädavajalikud, et lapsi raskete haiguste eest kaitsta. Ära lase väiksel sutsul tekitada lapses arstihirmu, mis teeb edaspidi iga arstilkäigu ebameeldivaks.

Plaanides last mõne haiguse vastu vaktsineerida tasub vanemal endalgi pisut eeltööd teha, et vaktsiini suhtes poleks vastakaid tundeid või alusetuid hirme. Loe vaktsiini kohta taustainfot ja kui midagi jääb selgusetuks, küsi oma arstilt juurde. Kui oled ebakindel, tajub seda ka laps ja see võib suurendada tema hirmu süsti saamise ees, kirjutab Parenting.

Kuus viisi, kuidas arsti juures lapse hirme leevendada

  1. Võtke kaasa mingi lohutav ese, et laps tunneks end turvaliselt – lemmikraamat, tekike või mänguasi.
  2. Vanema lapsega ole aus. Ütle talle, et süst teeb natuke haiget ja on võrreldav kerge näpistusega, aga toonita, et see tunne läheb kohe üle. Tuleta talle meelde, et süsti on vaja, sest see hoiab ta tervena. Ära luiska lapsele.
  3. Juhi lapse tähelepanu süstilt eemale põneva mänguasja, jutukese või mõne ruumis oleva huvitava asjaga.
  4. Hoia lapsega silmsidet, naerata ja räägi või laula pehme häälega.
  5. Võimalusel hoia last tihkelt oma süles.
  6. Vanema lapse puhul võib abi olla sellest, kui te koos «hingate valu välja».

Pärast süsti kaisutage ja kiida last tubli saavutuse eest. Beebile võiks pärast süsti tegemist anda rinda.

Pärast vaktsiini tegemist võid märgata kerget punetust või paistetust, kuid tavaliselt ei tähenda see midagi. Enamasti on reaktsioon vaktsiinile leebe ja möödub kiiresti. Paistetuse leevendamiseks võid asetada sellele puhta ja niiske jaheda lapi.

Mõni laps võib pärast vaktsiini tunduda rahutu. Hoolitse selle eest, et ta saaks piisavalt puhata ja jooks palju vett. Kui muretsed, helista oma arstile.

Arsti juures peavad ka ema ja isa ise rahulikuks jääma. Isegi kui see nii ei tundu, on uuringud näidanud, et isegi pisike imik tajub oma vanemate närvilisust. Ole positiivne ja kui vaktsineerimine teeb sind ärevaks, aruta see oma arstiga eelnevalt läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles