India: superbakter rakendati majandusvankri ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiruse uurimine laboris.
Viiruse uurimine laboris. Foto: Tooma Huik

India meditsiiniringkonnad kritiseerivad raevukalt Briti eksperte, kes hoiatasid maailma sealsetest haiglatest leviva antibiootikumidele allumatu superbakteri eest.


Suurbritannia juhtiv meditsiiniajakiri The Lancet hoiatas inimesi ühtlasi ravieesmärgil Indiasse reisimise ohtude eest. India tervishoiuametnikud tembeldasid ajakirjas avaldatud uurimistulemused ebateaduslikeks ja majandushuvidest motiveerituteks.

Eriti solvunud olid meedikud aga selle peale, et bakterit resistentseks muutev geen NDM-1ks ristiti, mis lahtikirjutatult on New Delhi metallo-beeta-laktamaas-1.

«Ravile allumatust leidub kõikjal maailmas. Kui kogu see lugu niiviisi üles keerutatakse ning jõutakse järeldusele, et inimesed ei tohiks tulla Indiasse, siis lõhnab see kellegi huvide järele kusagil mujal,» ütles dr Naresh Trehan, 1250 voodikohaga New Delhi lähistel paikneva Medanta haigla direktor.

India riikliku nakkushaiglate liidu sekretär Raman Sardana kinnitas, et Lanceti uuring on üles ehitatud vigaselt ning ei tõesta, kust baker pärineb. «Meile näib, et uuring on motiveeritud majandushuvidest,» ütles ta.

Uuringus seisis, et ravile allumatut bakterit leiti India, Pakistani ja Bangladeshi patsientidelt, samuti Briti kodanikelt, kes India haiglates ravil olid viibinud. Uuringu autorid hoiatasid, et India laienev meditsiinilise turismi äri võib aidata kaasa superbakteri levikule kogu maailmas.

«Meid teeb murelikuks, kui Briti patsiente kutsutakse ajalehtede vahendusel üles otsustama korrektiivse kirurgia kasuks Indias, et riikliku raviteenistuse raha kokku hoida,» seisab uuringus. «Selline ettepanek võib kokkuvõttes raviteenistusele rohkem maksma minna, kui algselt kokku hoiti.»

India tervishoiuministeeriumi teatel ei ole järeldus, et superbakter pärineb Indiast, teaduslikult tõestatud. Ministeerium süüdistab teadlasi huvide konfliktis, viidates Euroopa Liidu, heategevusfondi Wellcome Trusti ja ravimifirma Wyeth finantseeringutele. Teadurid kinnitavad, et huvide konflikte pole.

Cardiffi ülikooli professor Tim Walsh, kes uuringut juhatas, on väga pettunud ja väidab, et mitmeid Indias töötavaid kaasautoreid on kahjuks ka ähvardatud.

Professor rõhutas, et Wellcome Trusti näol on tegemist heategevusliku organisatsiooniga, Wyeth kattis aga reisikulude näol vaid 2 protsenti uuringurahast, kusjuures peamine antibiootikum, mis võinuks superbakterit tappa, ei ole ammu enam patendi all.

India elitaarsed erahaiglad nagu näiteks Apollo Hospitals, Fortis Healthcare ja Medanta tõmbavad ligi üha rohkem Euroopa ja USA patsiente, kes seal kodumaaga võrreldes odavamalt või kiiremini ravitud saavad.

India tööstusföderatsiooni prognooside kohaselt võib meditsiiniturismi aastakäive 2012. aastaks tõusta 2,4 miljardi dollarini.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles