Neitsioliiviõli võib pikendada eluiga

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli
Oliiviõli Foto: SCANPIX

Itaalia Firenze ülikooli teadlased jõudsid rottidega läbi viidud katsete käigus järeldusele, et kui inimesed saaksid suurema osa toidurasvadest külmpressitud oliiviõlist, oleksid nad tervemad ja elaksid kauem.

Teadlased andsid aastavanustele täiskasvanud rottidele toitu, mis meenutas ülesöövate lääne inimeste toidusedelit. Terve aasta jooksul said katsealused rotid üle 40 protsendi oma toiduenergiast kätte rasvadest. Teadlased lisasid nende toidu hulka kas maisiõli, kõrge fenoolide sisaldusega neitsioliiviõli või oliiviõli, millest olid fenoolid eemaldatud, kirjutab ergo-log.com.

Maisiõli sisaldab peamiselt polüküllastumata rasvhappeid, oliiviõli seevastu peamiselt monoküllastumata rasvhappeid. Samuti sisaldab oliiviõli suurel hulgal türosiini ainevahetusprodukte. Neil fenoolidel on tervisele kasulik toime ning kõige rohkem leidub neid neitsioliiviõlis.

Eksperimendi lõpus olid rotid kaheaastased, mis on laboriroti kohta juba kõrge vanus. Mõned rotid surid eksperimendi jooksul ja mõned jäid nii haigeks, et nad tapeti. Rasvarikka toidu peal olles läksid rotid paksuks ning surmajärgne lahkamine näitas, et neil oli tekkinud ka rasvmaks. Eriti käis see nende rottide kohta, kes olid söönud oliiviõli. Teiselt poolt aga selgus, et oliiviõlil oli kaitsev toime kasvajate suhtes. Neitsioliiviõli tarbinud rottide tõenäosus aasta jooksul surra oli kõige väiksem.

Teadlased mõõtsid ka rottide vererakkude geneetilise materjali kahjustuste ulatust. Neitsioliiviõli tarbinud rottidel olid kahjustused kõige väiksemad. Nende puhul oli vabade radikaalide põhjustatud kahjustuste markeri TBARS tase kõige madalam.

Samuti selgus, et maisiõli tarbinud rottidel tõusis vererõhk, samas kui oliiviõli saanud rottidel püsis vererõhk stabiilsena.

Tervisliku toitumise pooldajatele annavad uuringutulemused lisamotivatsiooni asendada tavaline oliiviõli neitsioliiviõliga, kuid kuna sellised inimesed ei söö tõenäoliselt liiga palju, ei ole praegu selge, kui palju neitsioliiviõli niigi normaalse toitumise puhul tervist parandab.

Teadlaste sõnul peaks tulevased uuringud näitama, kas oliiviõlis sisalduvate fenoolide kaitsev toime avalduks madalama kalorsuse ja rasvatarbimisega toitumise korral veelgi tugevamalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles