Arst: selle suve «eri» olid putuka- ja ussihammustused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) erakorralise meditsiini keskuse juhataja doktor Vassili Novaki sõnul pöördus suvise kuumalaine ajal haiglasse tavapärasest rohkem putuka- ja ussihammustusega patsiente, lisaks oli hulgaliselt päikesepõletusega patsiente.

Novaki sõnul on päikesepõletused ja minestamised kuumade ilmade ajal tavapärased, kuid selle suve «eri» olid tema väitel putuka- ja ussi- ehk siis eelkõige rästiku hammustused. 

Haiglasse pöördujaid oli Novaki sõnul igast vanuserühmast - nii noori kui ka kesk- ja vanemaealisi.

Ajavahemikus 1. juunist kuni 17. augustini pöördus PERH-i erakorralise meditsiini keskusesse 3291 inimest ehk 22,5 protsenti enam kui mullu samal perioodil.

Kui eelmisel aastal pöördus keskusesse umbes 185 inimest ööpäevas, siis tänavu vajas
erakorralist arstiabi ligi 230 patsienti ööpäevas ning rekordpäevadel küündis pöördujate arv suisa 300-ni.

«Kuid ei saa väita, et ainult kuumalaine põhjustas lisatööd - suuremad numbrid suviti erakorralise meditsiini osakondades on tavapärane nähtus. Ei ole ka uuringuid, mis näitaksid, et kuumus eraldi faktorina otseselt mõjutab inimkeha selliselt, et haigestumise tõenäosus tõuseb,» rääkis Novak.

«Tõsi - kuuma ilma korral ägenevad haigused just kroonilisi haigusi põdevate patsientidel. Patsiendid, kellel on isheemiatõbi, hüpertooniatõbi, südamepuudulikkus, kannatavad kuumuse tõttu kõige rohkem ning suureneb ka nende pöördumine erakorralise meditsiini keskusesse,» lisas doktor.

Tema sõnul on tavapärane, et suveperioodil, kui paljud perearstid ja eriarstid puhkavad, suureneb regionaalhaigla erakorralise meditsiini üksusesse pöördujate arv. Suvel kasvab ka kõikvõimalike traumadega pöördujate arv, kuna siis on Tallinnas rohkelt turiste, mis omakorda märgatavalt mõjutab erakorralise meditsiini keskuse ja kiirabi koormust.

Lisaks mõjutab Novaki väitel arstide tööd viimasel ajal ka töötus, kuna inimestel pole piisavalt raha, et ravimeid osta ja oma terviseprobleemidega tegeleda. «Võib ka täheldada, et ei broneerita aega pere- või eriarsti vastuvõtule ning tullakse meile oma probleemile kiiret lahendust leidma,» märkis Novak.

Tema sõnul oli selliseid juhtumeid, kus inimesed kuuma tõttu minestasid või end halvasti tundsid, vaid mõned üksikud. Kuumarabanduse diagnoosiga patsiente, mil seisund on eluohtlik, võib Novaki sõnul nimetada vaid ühe käe sõrmedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles