Pesugeelikapslid saavad rangemad pakendamisnõuded

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma värvilise välimusega on pesugeelikapslid praegu ahvatlevaks ohuks väikelastele.
Oma värvilise välimusega on pesugeelikapslid praegu ahvatlevaks ohuks väikelastele. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kasvav hulk väikelaste silmakahjustus- ja mürgitusjuhtumeid on pannud Euroopa Liitu kehtestama rangemad nõuded kodumajapidamises kasutatavate pesugeelikapslite pakenditele.

Euroopa Liidu määrusega kehtestatakse nõuded nii pesugeeli kapslite lahustuvatele pakenditele kui välispakenditele, teatab terviseamet. Nende eesmärk on muuta pesugeeli kapslid väikelaste jaoks vähem köitvaks, vähem nähtavaks ning raskendada juurdepääsu sedalaadi toodetele.

Edaspidi peab pesugeeli välispakend olema läbipaistmatu või tume – nii et see takistaks toote või üksikute dooside nägemist, kergesti taassuletav püstiseisev pakend ning sellise kinnitusega, et väikelaps ei saaks seda avada. Samuti peab välispakend olema varustatud silmatorkava märgisega «hoida lastele kättesaamatus kohas».

Lahustuv pakend peab sisaldama vastikust tekitavat lisandit (näiteks mõruainet) sellises hulgas, mis on ohutu ja tekitab suhu sattudes vastikusreaktsiooni maksimaalselt 6 sekundi jooksul, ning säilitama oma vedela sisu vähemalt 30 sekundit, kui lahustuv pakend asetatakse 20-kraadisesse vette.

Pesugeeli kapslite uued pakendinõuded hakkavad kehtima 1. juunist 2015. Üleminekuperiood on ette nähtud enne 1. juunit 2015 turule lastud vedelatele lahustuvas pakendis pesupesemisvahenditele, mille puhul ei nõuta ümbermärgistamist ja ümberpakendamist kuni 31. detsembrini 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles