Õpi, kuidas beebit õigesti sülle võtta

, füsioterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled märganud, et sinu vastsündinud beebi aeg-ajalt ehmatab aluselt sülle võtmise või sülest ära panemise peale? Füsioterapeut Maarja Säde selgitab BabyActive blogis, et pea järsul tahaliikumisel vallandub pisikestel beebidel MORO-refleks ning näitab samas ka ette, kuidas õigesti titat sülle võtta. 

MORO-refleksi vastusena viskab beebi käed laiali ja jalad sirgu, selle tagajärjel tekib ka kerge pingutus seljalihastes ning kehatüve sirutus. Kui vastsündinud beebil MORO-refleksi tihti esile kutsuda, siis võib see tekitada negatiivseid tagajärgi nagu näiteks kehatüve ülesirutus.

Õpetan teile nipi, millega saate ära hoida võimalikku kehatüve ülesirutuse teket ning ühtlasi ka «salaja» treenida oma beebi kaela- ja kehatüve painutajaid (lihased, mis on väga olulised seljalt kõhule pööramisel).

Nipp seisneb selles, et beebit ei tõsta aluselt mitte otse üles, vaid hoopis läbi külje. Nii ei vallandu MORO-refleks ning beebi peab aluselt tõstmisel ja alusele panekul pingutama oma kaela- ja kehatüve lihaseid, sealjuures treenides ka seljalt küljele pööramist. Mina olen oma last sünnist saati läbi külje aluselt ülesse tõstnud ning alusele pannud. Ärge kartke seda võtet kasutada ka päris vastsündinute peal, toetades õrnalt kukla tagant näpuga pead, sest pepu pesemiseks võtaksite ta just täpselt samuti oma käe peale. Ainuke asi, mida tuleb selle võtte juures silmas pidada on see, et te ei muutuks liiga mugavaks ning ei hakkaks beebit harjumuslikult vaid ühelt küljelt üles võtma ja alusele panema. Muidu tekib beebil eelistus vaadata rohkem ühele poole ja ka seljalt kõhule pööramisel võib ta hakata eelistama ühte külge teisele.

Pean tunnistama, et mugavus sai ka minust võitu ja sellest tekkis mu lapsele ajutine poole-eelistus. Minul oli harjumus ta pepu pesemiseks tõsta oma paremale käele, seega pöörasin last kogu aeg tema vasemale küljele. Kohe kui oma tobedat sisseharjutatud liigutust märkasin, hakkasin intensiivsemalt kasutama teist külge. Kuid mitte ainult, sest muidu oleks ju sellest välja arenenud teise külje eelistus. Nüüdseks on lapsel poole-eelistus kadunud. Talle meeldib vaadata mõlemale poolele, haarab mõlema käega ning harjutab pööramist mõlemale küljele.

Järgnevates videotes tutvustame teile Patrikuga, kuidas see beebi läbi külje sülle võtmine täpsemalt käib. Vastsündinud beebide puhul võite asetada kindluse mõttes ka sõrme beebi kuklale toeks, et ei tekiks pea järsku tahaliikumist.

Eriti praegu, külmemal ajal, kui beebid on tihti paksudes kombedes ja te ei näe kas aluselt tõstmisel MORO-refleks vallandub või ei, on oluline kasutada seda lihtsat nippi. Nii hoiame ära võimaliku ülesirutuse tekke ning sellega kaasnevad probleemid ja valmistame beebi lihaseid ette selliseks suureks pingutuseks nagu seda on seljalt kõhule pööramine.

Vaata videoid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles