Neli põhjust, miks kanep ja seks ei sobi kokku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud on näidanud, et kanep tekitab sõltuvust, võib häirida aju arengut ning on seotud mitme vaimse tervise häirega, sealhulgas psühhoosiga. Ent lisaks kõigele sellele mõjutab kanep ka selle tarvitajate seksuaalelu.

Psychologytoday.com toob välja neli viisi, kuidas kanep võib rikkuda intiimsuhted. 

1. Kanep võib mõjutada viljakust 

Kui emaks või isaks saamine on sinu eesmärkide hulgas, peaksid ehk mõtlema kanepist loobumisele. 

Teadlased teavad juba ammu, et kanepiuima pea psühhedeelse komponendi eest vastutav tetrahüdrokannabinool ehk THC võib vähendada spermatoisoidide hulka ja seemnevedeliku kogust, alandades sellega mehe viljakust. Samuti võib see panna spermatosoidid liiga kiiresti ujuma, mis põhjustab aga nende nn läbipõlemist – nad kaotavad kiiresti oma energia ega jõua soovitud sihtpunkti. Isegi, kui kanepit suitsetab naine, võib see mõjutada sperma liikuvust tema suguteedes.

Ühe uue uuringu järgi võib kanep samuti muuta spermatosoidide kuju ja suurust, misläbi munaraku viljastamine muutub taas raskemaks ülesandeks. Uuritud alla 30-aastastest kanepisuitsetajatest oli paljudel alla 4 protsendi normaalseid spermatosoide.

2. Kanep võib põhjustada erektsioonihäireid 

Kuigi paljud kanepifännid peavad seda seksuaalseks stimulandiks, siis uuringud näitavad pigem vastupidist toimet. Teisisõnu – kanep võib küll suurendada sugutungi, ent mõjub sooritusele hävitavalt. 

Üks uuring näitas, et kanepisuitsetajate seas esines erektsioonihäireid kaks korda enam kui mittekasutajate seas. Üks teine uuring viitas sellele, et asi võib olla koguses – mida rohkem kanepit tarvitatakse, seda kehvemaks muutub seksuaalne sooritus. Krooniliste tarvitajate seas on täheldatud ka madalamat meessuguhormooni testosterooni taset. 

3. Kanep võib naudingu rikkuda 

Mõned inimesed kasutavad kanepit seksi ajal selleks, et lõõgastuda või suurendada naudingut, kuid tegelikult võib see naudingu hoopis rikkuda. 

Kanepi tekitatud lõõgastus võib vähendada seksiisu. Ning see, mida kanepisuitsetaja tunnetab naudingu suurendamisena, ei pruugi tähendada sama tema partnerile – näiteks, mis tundub kanepisuitsetajale tõelise seksimaratonina, võib tegelikult olla pelgalt narkootikumi kaval trikk ajatajuga. 

Samuti võib pidev kanepitarvitamine vähendada huvi tõelise läheduse vastu ning inimene muutub emotsionaalselt kiindunuks pigem kanepisse kui oma partnerisse.

4. Kanepi negatiivsed mõjud kaaluvad üles positiivse

Kõik kanepi võimalikud positiivsed mõjud seksuaalsuhtele on pigem lühiajalised ning neile järgnevad sageli negatiivsed mõjud, mis võivad kesta nädalaid, kuid või kauem. Näiteks kahjustab kanep olulisi kognitiivseid funktsioone mitte pelgalt sel ajal, kui inimene on aine mõju all, vaid ka mitmeks järgnevaks päevaks. Kanep võib moonutada otsustusvõimet ja pärssida pidurdusprotsesse, mis võib viia seksuaalse riskikäitumiseni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles