Peenisemüsteeriumid, milles pole midagi imelikku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meesteajakiri Men's Health avaldas üheksa levinumat peeniseprobleemi, mis on enamikel juhtudel täiesti normaalsed ilmingud.

1. Lekkiv kusiti

Raputa, palju jaksad, aga tilk või paar kukub pärast tualetiskäiku ikka aluspükstesse. Kas selle nähtuse ilmnedes peaks kahtlustama peenise avause defekti või on probleem milleski muus?

Uroloog Joseph Sonstein ütleb, et paljud mehed muretsevad selle pärast, kuigi tegelikkuses pole mureks vähimatki põhjust. Urotrakt – pisike torujas organ, mille kaudu liigub uriin põiest peenist mööda peenisepeast välja – kulgeb üles-alla käändudes U-kujulisena, selgitab dr Sonstein. Seetõttu jääb paratamatult pisike kogus uriini ka pärast urineerimise lõppu kusitisse. Pärast püksiluku sulgemist teeb oma töö gravitatsioon, mis ongi «pisilekke» põhjuseks.

«Suurem probleem võib see olla neil meestel, kel on nõrk surve, sest nii jääb rohkem uriini kusitisse pidama, mis hiljem välja valgub,» lisab Sonstein. Nõrk surve võib viitada ka suurenenud eesnäärmele või põletikule, mis on levinud vanemate meeste seas. Noortel meestel ei tasu aga iga pisema lekke pärast muret tunda.

2. Hilinev seemnevedelik

Nii nagu tilk või paar uriini, mis pärast tualetiskäiku pükstesse tikub, võib lisakogus spermat erituda alles mõni aeg pärast ejakulatsiooni. Dr Sonsteini sõnul on põhjus siingi sama. «Sperma on kleepuvam ja venivam, seetõttu kulub gravitstsioonil kauem aega selle kusitist väljakukutamisel,» lisab arst.

3. Külmas kahanemine

Põhjus pole vees endas ega selles, et peenis saab märjaks. Põhjus on külmemas temperatuuris, mis «kahanemist» põhjustab. «Munandikott ripub muust kehast väljapool, sest sperma tootmiseks on tarvis kindlat temperatuuri. Munandikotis asuvad lihased ja juhad, mis ühendavad munandeid peenisega tõmbuvad külma käes kehale ligemale. See kokkutõmbumine mõjub ka peenise lihasele ja kudedele. (Vastupidine juhtub siis, kui oled kuumas ruumis, põhjustades munandite ja peenise kehast kaugemale rippumise.)

4. Hommikune erektsioon

Igal hommikul on testosteroonitase kõrgem kui tavaliselt. See selgitab hommikusi erektsioone. Samuti võib testosteroonitase tõusta ka keskpäeval, mis selgitab keskmisest suuremat sugutungi sel ajal päevast.

5. Märjad unenäod

Ka siin on põhjuseks kõrgem testosteroonitase, mis tõuseb uneajal. «Seetõttu noorukieas meestel, kelle testosteroonitase kipub olema eriti kõrge, kogevad rohkem «märgi unenägusid» kui vanemad mehed. Dr Sonsteini sõnul on liikvel ka müüt, millel pole küll teaduslikku tõestust, kuid mille kohaselt ilmnevad märjad unenäod ka siis, kui viimasest orgasmist on möödas liiga kaua aega. Nii puhastab keha end vanadest produktidest, et uutele ruumi teha.

6. Pritsiv peenis

Kõige sagedamini pritsib uriin kontrollimatu joana pärast suguühet, masturbeerimist või hommikul, millele eelnes seksimine või pärast «märga unenägu». Põhjus seisneb dr Sonsteini sõnul alati selles, et pisut seemnevedelikku jäi eelmisest orgasmist kusitisse, mis tekitas väikese takistuse uriini väljumisel. Kui pritsiv peenis ei jää vaid ühekordseks õnnetuseks, võib olla tegemist mõne kusititoru vigastuse või koguni suguhaigusega.

7. Lõtv peenis tegelikku suurust ei reeda

Mõnede meeste peenised on normaalolekus väiksemad kui teistel. «Neil, kelle peenis on normaalolekus väiksem, tikub peenis erektreerudes suuremaks kasvama,» räägib Sonstein. «Neil, kelle peenis normaalolekus pikem kui lõtvunud olekus, läheb peenis küll kõvemaks, kuid mitte palju suuremaks sellest, mis normaalolekus juba ilmneb. Erinevuse taga on geneetika.»

8. Miks on uriin kollane?

Uriin sisaldab keemilist ühendit urobiliini, mis osaleb neerudes vedeliku töötlemises. Urobiliin on kollast värvi ning mida rohkem sa seda oma uriinis näed, seda vähem see biokemikaal lahjeneb vee või teiste vedelike mõjul, mida jood. «Kui sinus on piisaval määral vett, siis päris terve inimese uriin peaks värvuselt üsna hele olema,» selgitab Sonstein.

9. Ebaõnnestunud katsed voodis

Mõnikord lihtsalt ei tõuse. Seda nimetatakse situatsioonist tulenevaks erektsioonihäireks ning väga paljud mehed kogevad seda, selgitab Sonstein. «Tavaliselt on see seotud stressi või suhteprobleemiga.» Kui tunned suurt survet või sul on ärevus, võib see tunne pingestada ja väljenduda erektsioonihäirena. Sonstein ütleb, et kui probleem sageneb ja muutub häitivaks, peaks pöörduma arsti juurde, et otsida abi mõnest erektsioonihäiret pärssivast ergutist. Levinumalt kasutatakse sel puhul Viagrat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles