Oomega-3-rasvhapped vähendavad vähki suremise tõenäosust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX

Ameerika Fred Hutchinsoni vähiuuringute keskuse epidemioloogid leidsid oma uuringu käigus, et oomega-3-rasvhapped võivad oluliselt vähendada suremust vähki.

Teadlased kasutasid 70 495 ameeriklase andmeid, kes olid uuringu alguses, aastatel 2000-2002, 50- kuni 76-aastased. 2006. aastal analüüsisid teadlased andmeid uuesti ning vaatasid, kes olid selle aja jooksul surnud, kirjutab ergo-log.com.

Uuringu alguses pidid osalejad täitma oma toitumist puudutava küsimustiku, sealhulgas märkima ära, kui palju rasvast kala ja kui palju kalaõlikapsleid nad tarbisid. Nii selgus, et kalaõlikapslite tarvitamine vähendas suremuse riski paari protsendi võrra. Kuid erinevus ei olnud siiski statistiliselt märkimisväärne.

Rasvase kala, näiteks makrelli ja lõhe söömisel oli aga suurem toime – siin täheldasid teadlased juba statistiliselt märkimisväärseid erinevusi. See võib tuleneda sellest, et uuringus osalejate tarbitud toidulisandid ei suurendanud oluliselt nende oomega-3-rasvhapete tarbimist, samas kui rasvane kala suurendas.

Igatahes näitas uuring, et kõrge oomega-3-rasvhapete tase vähendas vähki suremise tõenäosust. See kehtis nii nende uuringus osalejate puhul, kes ei olnud uuringuperioodi alguses vähki haigestunud ega seda varem läbi põdenud kui ka nende puhul, kes olid uuringuperioodi alguses juba vähiga kokku puutunud.

Samuti selgus, et suures koguses oomega-3-rasvhapete tarbimine vähendas suremust südame-veresoonkonna haigustesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles