Intensiivne treening kaitseb Parkinsoni tõve eest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud näitavad, et intensiivne treening ja eriti õues treenimine kaitseb edukalt Parkinsoni tõppe haigestumise eest.

Mitu varasemat epidemioloogist uuringut on näidanud, et treening vähendab mõnevõrra Parkinsoni tõve väljakujunemise riski, kuid et see mõju ei ole väga veenev, kirjutab ergo-log.com.

Ent möödunud aasta aprillis avaldasid Soome teadlased oma uuringu tulemused, mille raames nad võtsid 25 aastaks vaatluse alla 7000 meest ja naist vanuses 50-79. Soomlased leidsid, et osalejaid, kes tegid vabal ajal intensiivselt trenni, ohustas Parkinsoni tõppe haigestumine vähem kui neid, kes veetsid oma vaba aega passiivselt.

Intensiivne treening vähendas haiguse väljakujunemise riski tervelt neljakordselt. Mitteintensiivsel treeningul oli väiksem positiivne toime.

Lisaks on uuringutulemusi, mis näitavad, et õues treenimine kaitseb Parkinsoni eest veidi enam kui sisetreening.

Hiina Harbini meditsiiniülikooli neuroloogid avaldasid hiljuti oma uuringu tulemused, mille raames nad võrdlesid äsja Parkinsoni tõve diagnoosi saanud 200 inimest sama suure grupi inimestega, kes seda haigust ei põdenud. Nad leidsid, et õues treenivad inimesed olid Parkinsoni tõve eest paremini kaitstud.

Teadlased oletavad, et üheks oluliseks teguriks on siin päikesevalgus, mille toimel nahas toodetakse D-vitamiini. Kõrge D-vitamiini tase alandab aga Parkinsoni tõppe haigestumise riski.

Kuidas on aga treeningu endaga? On hulk uuringuid, mis näitavad, et kunstlikult Parkinsoni tõvega «nakatatud» laborihiirte kognitiivsed võimed on paremad, kui nad saavad regulaarselt joosta. Täpsemalt on need uuringud näidanud, et treening vähendab Parkinsoni tõve esilekutsuvate ainete mõju. Samuti seda, et stress vähendab treeningu positiivset toimet ning et positiivne toime ei tulene kahjustatud ajurakkude taastumisest.

Tõenäoliselt stimuleerib treening kasvuhormooni tootmist ajus, mille tulemusena saavad ajurakud paremini hakkama Parkinsoni tõvest tingitud kahjustustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles