Külgevõtmatu kattega pannid võivad tõsta kolesteroolitaset

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on mures, et pannide külgevõtmatu pinnakatte koostisesse kuuluvate kemikaalidega kokkupuutumine võib tõsta vere kolesteroolitaset.

Kuigi kindlat tõestust selle kohta veel pole, leidis Lääne-Virginia teadlasterühm riskile viitava seose. Nad võtsid vaatluse alla enam kui 12 000 last, kes olid seotud samade kemikaalidega saastunud joogivee kohtuhagiga, kirjutab BBC.

Perfluoroalküülhapped nagu PFOA ja PFOS annavad külgevõtmatu kattega pannidele suure kuumusetaluvuse, samuti eraldub neid aineid toidupakendite ning kangaste, vaipade ja plekivabade riiete koostisosade lagunemisel.

Eksperdid teavad, et inimorganismi sattudes tungivad need kemikaalid maksa, mis vastutab kolesterooli tootmise ja toidust saadavate rasvade töötlemise eest. Mõned varasemad uuringud on samuti näidanud, et PFOA ja PFOS võivad muuta seda, kuidas organism nende rasvadega hakkama saab.

Stephanie Frisbee ja tema kolleegid Lääne-Virginia ülikooli meditsiinikoolist otsustasid seost edasi uurida, vaadeldes lapsi, kes olid tööstusõnnetuse tõttu kokku puutunud eriti kõrge PFOA tasemega.

Lastelt võetud vereproovid näitasid, et PFOA tase oli oodatust märksa kõrgem - keskmiselt 69,2 nanogrammi milliliitri kohta, samas kui keskmine näitaja USAs on 3,9. Samuti leiti seos kõrge PFOA taseme ning kõrgema üldkolesterooli ja ka südamehaigustega seotud LDL- ehk nn halva kolesterooliga.

Samas on ekspertide sõnul veel vara öelda, kas avastatud seos tähendab ka seda, et uuritud lapsi ohustab suurem südamehaiguste risk. Cathy Ross Briti südameühingust märkis, et kuna uuring viidi läbi saastatud veega USA piirkonnas, kus kõnealuste ainete kontsentratsioon oli eriti kõrge, ei tähenda see, et sama seos peaks automaatselt kehtima külgevõtmatu kattega pannide kasutamisel.

Samuti tõdes ta, et kõrgem kolesteroolitase kõrge PFOA ja PFOS taseme puhul ei tähenda ka seda, et just need ained on kindlasti põhjustanud kolesteroolitaseme tõusu. Rossi sõnul ohustab laste südametervist panni pinnakattematerjalist märksa enam see, mida pannile pannakse; samuti üha passiivsemaks muutuv elustiil.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles