Ema kokkupuude õhusaastega võib pärssida lapse aju arengut

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juba varasemast on teada, et õhusaaste ja peenosakesed põhjustavad südame-veresoonkonna haigusi, värske USA teadlaste uuring näitab aga, et õhusaaste pärsib ka loote aju arengut, mõjutades iseäranis infotöötlemise ja käitumise kontrollimisega seotud ajupiirkondi.

Neurotoksilised polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud ehk polüaromaatsed süsivesinikud, inglise keelest tuletatud lühendina PAHid, ümbritsevad inimesi nii kodus, tänaval kui töökeskkonnas: neid sisaldavad mootorsõidukite heitgaasid, fossiilkütuste põletamisel tekkiv õhusaaste, aga ka koht- ja kaugküte ning lõkke-, kulupõlengu ja grillisuits, kirjutab ERRi teadusportaal.

Columbia ülikooli ja Los Angelese lastehaigla psüühilise arengu instituudi koostöös valminud uuringus uuriti õhusaaste PAHide mõju lastele enne sündi kuni nende 7-9-aastaseks saamiseni.

«Meie uuringu tulemused viitavad sellele, et õhusaastes sisalduvad PAHid mõjutavad aju varast arengut ning suurendavad ADHD [tähelepanupuudus- ja hüperaktiivsushäire – toim.] ja teiste käitumisprobleemide esinemist,» ütles uurimisrühma juhtinud Bradley S. Peterson.

Õhusaaste sünnijärgset mõju mõõdeti laste 5. eluaastal ning selgus, et PAHidel on jätkuvalt mõju laste ajule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles