Kolm kõige paremat moodust, kuidas beebikilodest lahti saada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalutamine maandab stressi ja aitab kaalu langetada.
Jalutamine maandab stressi ja aitab kaalu langetada. Foto: SCANPIX

Keskmine naine ei ole nagu Heidi Klum, kes saab kohe pärast sünnitust supervormi. Tegelikult peab üsna hästi paika tõde: mis üheksa kuuga tulnud, see ka üheksa kuuga läheb. Rasedusega kogunenud lisakilode kaotamine on väga individuaalne ja sõltub paljustki, mida noorel emal on endal raske muuta.

Kahtlemata pole sünnitusjärgne periood see aeg, mil naine peaks end välimuse pärast piitsutama. Võta maru rahulikult ja anna endale aega, keskendu üldises plaanis tervislikule elustiilile. Võta üks päev korraga ja mõtle, et oleksid oma lastelke hea eeskuju. Sinu elustiil kujundab ka nende arusaama tervislikust elust ja näitab, kuidas enda eest hoolitseda, kirjutab parenting.com. Et kaaluprobleeme mitte liialt pingeliselt võtta, juhindu kolmest alljärgnevast põhimõttest, mis aitavad sul kaalu langetada ja ei röövi lapse kõrvalt asjatult aega.

Liiguta end

Kui arst on andnud loa, saad aktiivse elustiiliga alustada juba kuu aega pärast sünnitust, ehk varemgi. Kui vastunäidustusi pole, võid lapsega jalutama minna juba siis, kui olete haiglast koju saanud ja enesetunne lubab. Esimesed jalutuskäigud võiksid kesta 10-20 minutit. 

Tugevamate treeningutega võiks pärast sünnitust oodata kuni kuus nädalat. See on piisav aeg, et keha jõuaks taastuda. Öised mähkmevahetused ja söötmised võivad olla nii kurnavad, et oled tugevas stressis, mis omakorda võib takistada kaalulangetust. Trenni tegemine on teada-tuntud  stressimaandaja. 

Kui kõvasti peaks pingutama?

Pingutustaseme mõistmiseks võta eeskujuks see juhend, mis annab aimu, kui palju vaeva sa lapsevankriga kõndides tegelikult näed. Treeninguks kõndides peaks pingutusaste jääma 3 kuni 7 vahele. Arvesta, et kõndimise ajal peaksid saama lapsega suhelda nii, et ei hakka rääkides õhku ahmima.

  1. Ei pinguta üldse
  2. Väga kerge pingutus
  3. Hea ja mugav on olla
  4. Kerge kuni mõõdukas pingutus
  5. Vaeva peab nägema mõõdukalt või veidi rohkem (hingamine muutub teadlikumaks)
  6. Vaeva peab nägema juba rohkem (rääkimine ei ole enam mõnus)
  7. Väga suur pingutus (rääkida saab ainult lühilausetega)
  8. Pingutus muutub tõeliseks väljakutseks (korraga oled võimeline ütlema vaid paar sõna)
  9. Pole võimeline rääkima (nii intensiivselt saad liikuda vaid lühikeste sööstudena)
  10. Viimse piirini pingutamine (võib tekkida peapööritus)

2. Söö targalt

Hea toit võib anda sulle jõudu, aga kehv toit võib muuta sind veelgi väsinumaks. Kas märkasid, et pärast saiakeste söömist kadus jaks ära? Rafineeritud süsivesikud ja magusad snäkid tõstavad veresuhkru taset ja pärast kiiret sööstu järgneb ka suur langus, mistõttu tekib uni ja kehv enesetunne. Seepärast läheb ka kõht kiiremini tühjaks ja energiavaeguses haarad suurema tõenäosusega taas järgmise šokolaadi järele. Eelista tervislikke toitusid, mis on tuntud selle poolest, et hoiavad kõhu pikalt täis: kaunviljad, täisteratooted, lahja linnuliha, tervislikud rasvad. Päevas võiks süüa kolm toekamat einet ja kaks vahepala.

Tervislikke suupisteid, mis annavad kiirelt energiat

  • 12-18 beebiporgandit ja 4 spl hummust.
  • 5 täisterakreekerit naturaalse maapähklivõiga (milles poleks ei suhkrut ega transrasvu), banaaniviile.
  • Lahja piimakohv.
  • Rebitavaid juustupulki ja pirn või õun.
  • Täisteraleib/sai kõvakskeedetud munaga ja veidi viinamarju.
  • 2 või 3 kalkunifileeviilu, üks apelsin.
  • Tassike lahjat Kreeka jogurtit marjade ja päevalilleseemnetega.
  • Sellerijuppe tl naturaalse maapähklivõiga.

3. Lase vaim vabaks

Olgem ausad, suure tõenäosusega oled sa stressis ja see teeb kõik raskemaks. Kui sa muretsed väga palju või tunned, et sul puudub oma elu üle igasugune kontroll, siis vallanduvad kehas stressihormoon kortisool ja adrenaliin. Füüsilise ohu korral annavad need hormoonid inimesele jõudu, et vaenlaste käest plehku panna ja eluga pääseda. Kui aga stressi põhjustajaks on pidev emotsionaalne pinge (nagu värsketel emadel), siis põhjustavad need hormoonid kurnatust, loidust, ärritust ja kaalutõusu. Kortisooli kõrge tase tekitab suurt isu rasvase, magusa, soolase ja krõbeda toidu järele. Emal on teadupoolest väga napilt vaba aega, aga proovi neid alljärgnevaid stressimaandajaid, et oma energiavarusid taastada ja ka lihtsalt rõõmsam olla. Nii võid märgata, et ka kaal hakkab iseenesest langema.

Maga siis, kui laps magab

Ehk siis ära kasuta beebi uinakuaega pesu või nõude pesemiseks. Võimalusel palu, et seda teeks keegi teine (elukaaslane, ema, ämm). Stressihormoonidest lahti saamiseks vajad lisaund, sest unepuudus aeglustab ainevahetust ja häirib ka keha võimet kaloreid põletada.

Massaaži imeline mõju

Kui sul pole aega või raha spaakülastuseks, siis palu oma partnerit või sõpra, et ta teeks sulle massaaži. See vähendab kortisooli taset ja suurendab õnnehormooni oksütotsiini taset organismis.

Mine õue

Kui ilm vähegi lubab, siis veeda võimalikult palju aega õues. Ka lapse mänguajal! Värskes õhus olemine parandab tuju, tõstab enesehinnangut ja meelerahu.

Kuus minutit «emme-aega»

Uuringud on näidanud, et vahel piisab isegi kuuest minutist lugemisest, et pingul närve rahustada ja stressi vähendada kuni 68 protsendi võrra. Kui lugemine sind ei huvita, kuula oma lemmikmuusikat, mis mõjub pea sama hästi. 

Levinud stressipõrmustajad:

  • Trenn (jalutamine, jooga, jooksmine, tantsimine, hüppenööriga hüppamine, venitamine, kükkide tegemine, rühmatreening).
  • Kuum vann või dušš.
  • Arvutiaeg (perefoorumid, Facebook, blogid jne)
  • Lugemine.
  • Tassike teed või kohvi vaikses kohas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles