Kuidas teha salatit, mis paneb suu vett jooksma?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salat
Salat Foto: SCANPIX

Kui soovitakse oma menüüd aedviljadega rikastada, mõeldakse enamasti värske salati peale. Seda on lihtne kiiresti kokku segada ja kasutada võib kõike, mida külmikus või sahvris leidub. 

Kui oled harjunud salateid alati ühtviisi tegema, oled ehk tüdinenud ja soovid vaheldust. Hello Healthy pakub inspiratsiooni, kuidas salateid veelgi maitsvamalt teha. 

Salatite tüübid

Aedviljasalatid võib laias laastus liigitada kolme rühma. Muide, salatid ei pea alati üleni toored olema. 

Aiasalatid: põhikomponentideks on rohelised salatilehed, tükeldatud aedviljad, puuviljad, maitsetaimed, oad, seemned ja/või pähklid.

Köögiviljasalatid: põhikomponendid on toored või küpsetatud köögiviljad, (näiteks lillkapsas, kurk või seened), juures teised aedviljad, puuviljad, maitsetaimed, aedviljad, oad, seemned ja/või pähklid.

Segusalatid: salatit hoiab koos paksem kaste, mistõttu saab seda lusikaga tõsta ja see hoiab oma vormi (näiteks kartulisalat, makaronisalat, tuunikalasalat jne).

Kõigi nende salatite juurde võib teha mingi kastme või vinegrettkastme, mis toob salati maitse paremini esile.

Salati koostisosad

Et salatitite koostist lihtsamalt selgitada, võib need jagad kolmeks - baasaedviljad, lisandid ja kaste. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

1. Baasaedviljad

Nendest aedviljadest saab salati põhja. Need on peamised koostisosad ja neid on salatis kõige rohkem. Populaarsed on:

  • Salat: jääsalat, Rooma salat, salatileht jne
  • Spinat
  • Lehtkapsas
  • Rukola
  • Salatilehesegud (noorte salatitaimede väiksemate lehtede segu, milles võib olla beebispinatit, rukolat, lehtsalatit, peedilehti, friseesalatit jm)
  • Kapsas
  • Tükkis köögiviljad nagu lillkapsas, brokoli ja erinevad juurviljad

Neid vilju võib omavahel kokku sobitada, et avastada huvitavaid maitsekooslusi ja tekstuure. Proovi erinevaid baasaedvilju, et kindlaks teha, mis sulle meeldib ja mis ei meeldi. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

2. Lisandid

See on juba lõbusam osa. Salatile võib peale puistata kõiksugu köögivilju, puuvilju, ube, seemneid, pähkleid, juustu ja maitsetaimi. Kõik sobib! Siiski on mõned tähelepanekud, mida arvestada:

Osta ja söö hooajakaupa. Värsked viljad maitsevad kõige paremini (ja on ka odavamad) siis, kui on nende hooaeg. 

Lisa erinevaid tekstuure ja maitseid. Hea tasakaal teeb salati maitsvamaks. Näiteks võiks selles olla kombinatsioon magusast, soolasest ja pikantsest ning ka tekstuuri poolest võiks olla esindatud nii kergemad õhulised lehed kui paksemad ja krõmpsuvamad viljad. 

Vaata enne poeskäiku tagavarad üle. Ülejääke kasutades hoiad kõvasti raha kokku. Salatisse sobivad imehästi ka konserveeritud kaubad - oliivid, piprakaunad jm. Ka külmutatud aedvilju võib värskesse salatisse panna, kui neid enne mikrolaineahjus veidi sulatada.

Foto: Urmas Luik
Foto: Urmas Luik Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

3. Salatikaste

Villitud salatikastmed võiksid oma tervise huvides ära unustada. Peale selle, et seal on koostisosasid, mida paljud meist väljagi hääldada ei oska ja mis pole kõige tervisesõbralikumad, võtavad arvukad pudelid külmkapis asjatult ruumi ning pead jälgima, et need säilivusaega ei ületaks. 

Vinegrettkastme valmistamine on imelihtne ja nii saad maitset enda eelistuste järgi kohandada. Kui soovid pikantsemat kastet, lisa rohkem äädikat. Kui tahad magusamat, lisa rohkem vahtrasiirupit. 

Vinegrettkaste

Põhilised koostisosad selles on äädikas või midagi muud happelist, magusaine, sidumiseks Dijoni-sinepit, õli, sool ja pipar. Erinevate koostisosadega katsetades võid saada väga üllatavaid tulemusi. 

Äädikas: palsamiäädikas, punase veini äädikas, õunasiidriäädikas, riisiäädikas. Või kasuta äädika asemel hoopis tsitrusemahla (sidruni-, laimi-, apelsini-, greibimahla).

Magusaine: pruun või mõni muu suhkur, vahtrasiirup, mesi, Stevia magusaine, moos.

Õli: rapsiõli, avokaadoõli, oliiviõli, seesamiõli või toiduõli.

Nii nagu salatitki kokku segades, tunne end vabalt ja ära pelga katsetada. Head maitset annab kastmele veel näiteks küüslauk.

Koorekaste

Koorekastet tehakse enamasti majoneesi ja hapukoorega, aga kui soovid kaalul silma peal hoida, eelista maitsestamata jogurtit. Jogurtile lisa midagi hapukat, veidi õli, Dijoni-sinepit, soola ja pipart ning soovi korral purustatud küüslauku. Koorekastet on nii lihtne valmistada, et kui oled seda mõned korrad proovinud, siis poekastet enam ei tahagi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles