Ravimiresistentsus on arvatust põlisem nähtus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakter.
Bakter. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide ja Venezuela teadlased uurisid ühe hiljuti avastatud väikese indiaanihõimu liikmete kehades elutsevaid baktereid ja leidsid, et neil bakteritel on antibiootikumresistentsus ehk vastupanuvõime nii mõnegi antibiootilise ravimi suhtes.

See oli teadlaste jaoks üllatav, kuna eeldatavasti elas see mõnesajaliikmeline jamomami indiaanlaste hulka kuuluv hõim mitu tuhat aastat ilma teiste inimestega kokku puutumata, kirjutab ERRi teadusportaal.

Nende mägihõimlaste kehabakterite kollektsioon on aga teadlaste sõnul üks mitmekesisemaid, mis inimestelt kunagi leitud.

Teadlased oletavad, et antibiootikumresistentsuse geenid, mis 2009. aastal avastatud indiaanlaste naha-, suu- ja soolebakteritelt leiti, võivad seal esineda ainult seetõttu, et indiaanlased on koos toiduga kogemata sisse söönud niisuguseid mullabaktereid, mis toodavad antibiootilisi aineid looduslikul moel.

Järelikult ei tarvitse kehabakterite resistentsus antibiootikumide suhtes olla sugugi alles viimasel ajal tekkinud nähtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles