Kindel õhtune rutiin aitab lastel paremini magada ja käituda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude vanemate jaoks võivad õhtud olla hirmutavad, kuna siis tuleb veenda aktiivset last, et on õige aeg voodisse pugeda. Hiljuti tegid teadlased aga kindlaks, et regulaarne õhtune rutiin aitab väikestel lastel kauem magada ja muudab ka nende käitumist paremaks.

Kui lapsel on õhtul kindel rutiin, mida ta peab enne magamaminekut järgima, aitab see tal kiiremini uinuda ja ta ärkab öö jooksul vähem üles ning magab hommikuti kauem, kirjutab Daily Mail.

Kuigi kindlal õhtusel rutiinil on omad plussid - lisaks eelpool nimetatule ka see, et lapsed käituvad paremini -, tunnistas enam kui 50 protsenti vanematest, et nende lastel pole kindlat õhtust rutiini. Need emad, kelle lastel olid õhtuti kindlad toimingud, tunnistasid, et lapsed tõesti käitusid paremini.

Psühholoogiaprofessor ja uuringu üks autoritest Jodi Mindell sõnas, et lapsele õhtuse rutiini loomine on lihtne samm, mille peaks iga perekond ühiselt astuma. «See muudab magamamineku kergemaks ja kindlustab, et laps magab häirimatult kogu öö,» selgitas ta. 

Uuringust selgus seegi, et mida varem lastele häid harjumusi õpetada, seda parem. «See käib kõigi heade harjumuste kohta: kui teha midagi korra nädalas, võib see anda häid tulemusi; kolm korda nädalas annab aga paremaid tulemusi ja kui mõnda asja teha lausa iga päev, on tulemused kõige paremad,» ütles Mindell.

Ta lisas, et üllatav oli seegi, et kindla unerutiini loomisel polnud sugugi oluline, millises riigis perekond elas. «Pole vahet, kas sa kasvatad lapsi USAs, Suurbritannias, Indias või Hiinas - õhtusest rutiinist on igal pool kasu,» nentis Mindell. 

Ameerika unemeditsiiniakadeemia hinnangul sobivad õhtusesse rutiini tegevused, mis on nauditavad ja rahustavad, näiteks lõõgastav vann, hammaste pesemine ja unejutu lugemine. 

Uuring viidi läbi 14 erinevas riigis ja sellest võttis osa 10 085 ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles