Teadlased paljastasid, kuidas vähirakud lümfisüsteemi pääsevad

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi Karolinska instituudi teadlased avastasid, kuidas vähirakkudel õnnestub pääseda immuusüsteemi olulise osa moodustava lümfisüsteemi, et liikuda sealt edasi uutesse kehapiirkondadesse ja moodustada teiseseid vähikoldeid ehk siirdeid.

Nimelt maskeerivad vähirakud end valgeteks verelibledeks, kirjutavad teadlased ajakirjas Oncogene. Teadlaste sõnul võib nende avastus aidata luua uusi ravimeid, mis aitaks ennetada või vähendada vähi levikut läbi lümfisüsteemi, kirjutab Medical News Today.

Metastaasid ehk siirded, mille puhul vähkkasvaja levib esialgsest koldest edasi teistesse kehaosadesse, on vähi puhul peamiseks surmapõhjuseks. Metastaaside puhul löövad vähirakud esmasest vähikoldest lahku ning rändavad läbi keha, et tekitada teiseseid koldeid eluliselt tähtsates organites nagu kopsud või maks.

Lümfisüsteem on oluline osa immuunsüsteemist, mis aitab võidelda bakterite ja viirustega ning hävitada vanu ja ebanormaalseid rakke.

Vähirakud kasutavad lümfisüsteemi sageli teistesse kehaosadesse rändamiseks. Näiteks rinnavähi puhul on paistetanud lümfisõlmed sageli esimeseks siirete märgiks.

Samas ei olnud siiani selge, kuidas vähirakkudel õnnestub lümfisoontesse pääseda.

Uuringu juhtivautor Jonas Fuxe Karolinska instituudist märkis, et viimastel aastatel on saanud selgeks, et põletik on üks faktor, mis võib soodustada metastaaside teket ning et põletikuvastased ravimid võivad aidata pärssida vähi levikut.

Karolinska instituudi teadlastel õnnestus tuvastada, kuidas põletikuvalk TGF-beeta (transformeeruv kasvufaktor beeta) võib aidata vähirakkudel maskeeruda immuunrakkudeks.

Nimelt varustab TGF-beeta vähirakkude pealispinna retseptoriga, mida tavaliselt esineb vaid lümfisüsteemis leiduvatel valgetel verelibledel. Selle retseptori abil õnnestubki vähirakkudel lümfisüsteemi pääseda.

Teadlaste sõnul paljastab nende avastus põletiku ja vähi vastase seose, mis ei olnud varem teada. See võib aga omakorda avada uusi teid vähiravis.

Professor Fuxe ütles, et nüüd tahavad nad teada saada, kas vähirakud võtavad üle ka mingeid teisi immuunrakkude omadusi, et lümfisüsteemi üle kavaldada, ning kuidas see mõjutab metastaaside teket.

«Võimalus tõkestada või aeglustada vähirakkude levikut lümfisüsteemi kaudu on ahvatlev, sest see vähendaks siirete tekkimise riski,» märkis Fuxe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles