Ainevahetuse kiirendajad: kofeiin, roheline tee või türosiin?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väike kofeiinidoos suurendab keha energiakulutust enam kui tuntud ainevahetuse kiirendajad nagu rohelise tee ekstrakt või türosiin, näitas Kopenhageni ülikooli uuring. 

Täpsemalt selgus, et vaid 50 milligrammi kofeiini (üks tass kohvi võib sisaldada 50-90 mg kofeiini) tõstab keha soojatootmist järgnevaks neljaks tunniks kuue protsendi võrra, kirjutab ergo-log.com. 

Meeldetuletuseks: kofeiin blokeerib adenosiiniretseptorid nii rakkude sees kui peal. Adenosiin on molekul, mis sunnib keha erinevaid protsesse aeglustama. Lisaks pärsib kofeiin ensüümi fosfodiesteraas, mis lagundab sõnumitooja-molekuli cAMP. Rohkem cAMP-molekule tähendab aga seda, et rasvarakud kuuletuvad paremini sellistele hormoonidele nagu adrenaliin. Rakud paiskavad rasvhapped vereringesse ning keha saab neid siis energiaks kulutada. 

Aminohapet türosiini leidub piimatoodetes, lihas ja kalas. See on üks toormaterjalidest, mida leidub stimuleerivates hormoonides ja neurotransmitterites nagu noradrenaliin, adrenaliin ja dopamiin. Esimesed kaks hormooni eraldavad rasvarakkudest rasvhappeid, suurendades seeläbi keha energiakulutust. 

Rohelise tee ekstrakti puhul on tegemist erinevate polüfenoolide seguga. Mõned neist pärsivad ensüüme, mis lagundavad adrenaliini ja noradrenaliini. Lisaks annavad nad hoogu juurde energia tootmisele rakkude mitokondrites ning soodustavad rasvhapete eraldumist rasvarakkudest. 

Teadlased tahtsid teada, millised neist kolmest ainest töötavad kõige paremini ning andsid neid eraldi 12 tervele saledale mehele, kelle keskmine vanus oli 24. Teadlased mõõtsid katsealuste energiakulu neli tundi pärast vaatlusaluste ainete manustamist. Türosiini puhul oli annuseks 400 milligrammi, rohelise tee ekstrakti puhul 500 milligrammi ja kofeiini puhul 50 milligrammi. 

Nii selgus, et võttes kofeiini, kulutasid mehed nelja tunni jooksul 17 kilokalori võrra rohkem kui ilma mingi aineta, samas kui türosiini ja rohelise tee ekstrakti puhul ei olnud toime statistliselt märkimisväärne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles