Miks saavad mõned naised lapsi varem kui teised?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring viitab võimalusele, et mõnel naisel on geneetiline eelsoodumus saada lapsi varem kui teistel.

Suurbritannia Oxfordi ülikooli projekti Sociogenome kallal töötav rahvusvaheline meeskond analüüsis 4300 Hollandi naise molekulaar- ja kvantitatiivgeneetika andmeid, kirjutab Medical Daily.

Professor Melinda Millsi juhitud projekti näol on tegemist viis aastat kestva reproduktiivkäitumise sotsiogeneetiliste mõjude uuringuga. Millsi hüpoteesi kohaselt annab moodne ühiskond naistele võimu looduslikust valikust nii-öelda üle sõita, tundes elustiilivalikute ja sotsiaalsete faktorite toimet.

Ent lisaks Millsi projektis osalevatele naistele hõlmab antud uuring ka teises, TwinsUK-nimelises uuringus osaleva 2400 naise andmeid.

Kasutades mõlema projekti andmebaase, leidsid teadlased, et geenidest tuleneb umbes 15 protsenti erinevustest selles osas, millal moodsad naised saavad oma esimese lapse, ja lisaks kümme protsenti erinevustest nende laste koguarvus.

Teadlaste sõnul on selle uuringu puhul tegemist esmakordse tööga, kus kasutati üksteisega sugulussidemetes mitteolevate naiste molekulaargeneetilist informatsiooni.

Mills selgitas, et kuigi nooremad põlvkonnad peaksid tundma survet saada lapsi nooremas eas kui varem, lükkavad nad laste saamist sotsiaalsete ja keskkonnafaktorite tõttu hoopis edasi. Seda tehakse hoolimata tõigast, et vanemaks saades muutub rasestumine üha raskemaks.

Uuringu juhtivautor Felix Tropf Hollandi Groningeni ülikoolist lisas, et kuigi geenid mängivad märkimisväärset rolli selles, kas ja mis vanuses naised lapsi saavad, tundub laiematel sotsiaalsetel muutustel olevat siiski suurem roll.

Ent võttes aluseks kõnealuse uuringu leiud, loodavad teadlased edaspidi välja selgitada viljakusega seotud geenivariandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles