Haigustele ja vigastustele kaotatakse kolmandik elust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi inimeste keskmine eluiga on pikem kui kunagi varem, võib uue suuruuringu kohaselt öelda sama ka haigena elatud aja kohta – sellele kulub tervelt kolmandik elust.  

Ajakirjas The Lancet ilmunud töös analüüsiti enam kui 35 000 erinevast allikast pärinevaid aastatel 1990-2013 kogutud andmeid, kirjutab ERRi teadusportaal.

Andmekogu võimaldas aimu saada 301 erineva haiguse ja vigastuse ning 2337 nende tõttu ilmneva haigusliku seisundi esinemissagedusest. Töörühm leidis, et kuigi uuritud tervisehädad viivad surmani üha harvemini, kahaneb nende all kannatavate inimeste arv oluliselt aeglasemalt, mis on märk meditsiini arengust.

Ning kui  25 aasta eest moodustasid haigena elatud aastad inimese elust keskmiselt viiendiku, siis tänapäeval kannatatakse kergemate ja tõsisemate tervisehädade käes pea kolmandiku elust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles