«Võõrale» patsiendile retsepti kirjutamine on vastutusrikas otsus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvel satub perearstide praksistesse ka inimesi, kes ei ole nende nimistus, kuid on sealkandis suvitamas. Neile retsepti kirjutades võtab arst vastu vastutusrikka otsuse.

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Triin Habicht rääkis Meditsiiniuudistele, et perearst saab retsepti välja kirjutada ka patsiendile, kes ei ole tema nimistus.

«Kui peaks tekkima olukord, kus patsient läheb arsti vastuvõtule, kuhu nimistusse ta ei kuulu, siis vaatab arst patsiendi üle ning määrab talle vajadusel ravi. Retsepti kirjutades võtab iga arst vastutusrikka otsuse ja kindlasti ei taha seda ükski arst «pimesi» teha ilma, et oleks täpselt kursis patsiendi eelneva ravi ja haigusega. Arstil tuleb teha otsus, järgides ennekõike patsiendi tervist ja heaolu.»

Küsimusele, kas eriarstid võivad määrata retseptiravimeid ka neile patsientidele, keda nad otseselt ei ravi, vastas Habicht, et ka eriarstide väljakirjutamise õiguse osas ei ole midagi muutunud. «Arst saab ravimi välja kirjutada tema ravitavale isikule ehk arst kõigepealt vaatab tema poole pöördunud patsiendi üle ja seejärel vajaduse korral määrab ravi ning kirjutab retsepti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles