Endine kirurg hoiatab: batuutide õige kasutamine on praktiliselt võimatu

Marian Männi
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batuudil hüppamine võib palju ohtlikum olla, kui esmapilgul tundub.
Batuudil hüppamine võib palju ohtlikum olla, kui esmapilgul tundub. Foto: SCANPIX

Üle 35 aasta kirurgina töötanud Alari Ilves teab, et batuutide laenutamine ja ostmine on odav lõbu, mis liiga tihti lõppeb traagiliselt.

Endine kirurg Alari Ilves.
Endine kirurg Alari Ilves. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

«Ma olen näinud neid vanemaid, neid lapsi ja kui õnnetud nad on,» ütles Ilves, kes on küllaldaselt ravinud batuudil saadud vigastusi.

Põhiliselt on need tema sõnul käeluu murrud ja põlvede väljaväänamised. Arste ei pane batuudiõnnetused tema sõnul enam isegi kulme kergitama, eriti suvel.

Aga uudis pühapäeva õhtul batuudil hukkunud kahest lapsest kurvastas tema sõnul kogu riiki. Aeg oleks mõelda, kas mõned õhkutõusud on tõesti seda väärt?

Minule tundub, et batuudi sisse on lapsi hea pista, siis on endal aega, ei pea lastega tegelema.

Ilvese arvates on batuute peaaegu võimatu nii kasutada, et need ohutud oleksid. Näiteks on maa külge kinnitatud vedrudega batuudi kasutusjuhendis kirjas, et ilma järelevalveta sellel hüpata ei tohi, olenemata vanusest.

Sellel ei tohi hüpata ka erinevas vanuses inimesed. Ei tohi saltosid teha. Tuleb teada ohutusreegleid. Rippuda ei või. Alla kuueaastased ei tohi sellel hüpata. Sellelt muule esemele hüpata ei tohi. Enne iga kasutamist tuleb üle kontrollida, kas raampolsterdus on turvaliselt kinnitatud. Välja tuleb vahetada tuleb kõik kulunud, katkised või kadunud osakesed. Väga kõrgele ei tohi hüpata.

Reegleid on mitme lehekülje jagu. Kui neid Ilvese sõnul kõiki järgida, oleks batuudil hüppamine lastele nii igav, et sellel poleks enam mõtet. Kui neid mitte järgida, on batuudil hüppamine aga väga ohtlik.

Väljavõte batuudijuhendist:

Foto: BLUE FROG & FRIENDS / ekraanitõmmis

Ilvesel endal on neli last ja seitse lapselast. «On ju kümned, sajad sugupõlved üles kasvanud ilma batuudita. Ma ei saa aru, mida laps kaotaks, kui ta ei saaks batuudil kohe hüpata. See on ääretult odav ja ohtlik lõbustus.»

Kui ilma hüppamiseta üldse olla ei saa, tuleks Ilvese sõnul minna batuudikeskusesse, kus on järelevalve olemas ja vanemad saavad lastega kaasa hüpata. «Minule tundub, et batuudi sisse on lapsi hea pista, siis on endal aega, ei pea lastega tegelema. Võib-olla olen ma liiga mürgine, aga nii mulle tundub.»

Soomes kirurgina töötanud Ilves nägi batuudilainet põhjanaabrite juures, enne kui see Eestisse jõudis: «Liiga odavalt seatakse väikeseid inimesi ohu ette. Sellisel kujul, nagu batuute praegu pakutakse ja müüakse, keelaksin ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles