Mehed higistavad trenni ajal rohkem kui naised

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest Jaapanis läbi viidud uuringust selgus, et mehed higistavad palju efektiivsemalt kui naised, mis võib tähendada naistele suuremaid raskusi kõrge temperatuuriga kohanemisel, kuna higi aitab keha maha jahutada.

Teadlased palusid 37 inimesel tund aega järjest reguleeritud tingimustes ja üha suureneva intensiivsusega ratast sõita ja mõõtsid nende higi eritamise tugevust. Katses osalejad jagati nelja gruppi - treenitud ja treenimata naisteks ning treenitud ja treenimata meesteks, kirjutab BBC.

Tulemused näitasid, et kuigi treening suurendab higistamist nii meeste kui naiste puhul, on meeste higieritus intensiivsem. Samuti selgus, et mida intensiivsem oli treening, seda rohkem mehed higistasid võrreldes naistega.

Naised vajasid higistama hakkamiseks rohkem kuumust või veelgi suuremat füüsilist pingutust. Eriti ilmnes selline seos treenimata naiste seas.

Varasemad uuringud on näidanud, et mehed higistavad rohkem kui naised, kuna seda võib mõjutada meessuguhormoon testosteroon.

Värske uuringu juhtivautor Yoshimitsu Inoue Osaka ülikoolist märkis, et naistel on üldiselt kehas vähem vett kui meestel ning seetõttu ähvardab neid meestest rohkem ka vedelikupuudus.

Avastused võivad aidata heita valgust ka sellele, miks mehed ja naised kohanevad erinevalt ekstreemsete õhutemperatuuridega - näiteks kuumalaine ajal. Samas aitab regulaarne treening teadlaste sõnul kindlasti nii meestel kui naistel võimaliku kuumalainega paremini kohaneda.

Professor Tim Cable Liverpooli John Moores ülikoolist märkis, et higistamine on üldiselt hea. «Keha jahtub kiiremini, kui me higistame. Naised kaotavad vähem kehavedelikke, sest neil ongi kehas vähem vett, kuid tõenäoliselt jahutab naiste keha ennast maha teiste mehhanismide kaudu,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles