Mida süüa ja mida vältida enne pikka lendu?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enne lennureisi tasub pisut hoolsamalt jälgida, mida suhu pista, et reis mööduks mugavamalt ja lennuväsimus ei tabaks nii rängalt.

Toitumisnõustaja Lovisa Nilsson selgitab Femailis, et tavaline lennujaamades ja lennukites pakutav  rasvane toit võib pika lennureisi ajal tekitada veepuudust, seedeprobleeme, puhitusi, väsimust ja stressi. Kui lennusõit mõjub inimesele isegi kurnavalt, siis halva söögiga on väsimus oluliselt suurem.

Ekspert pakub välja ka soovitusi, mida enne lennureisi ja selle ajal süüa.

HOMMIKUSÖÖK

Söö: mustikaid, murakaid, arbuusi, apelsine, naturaalset jogurtit, täistera-hommikuhelbeid või chia-pudingit.

Väldi: kõike, mis võib põhjustada puhitusi ja seedeprobleeme. Näiteks ei tasu süüa rasvaseid ja praetud toitusid, peekonit.

Kuna lennujaamas puutud kokku suurema koguse piskutega, tasub enne kodust väljumist süüa palju C-vitamiini ja kiudaineid. Arbuusi söömine aitab ennetada veepuudust.

LÕUNASÖÖK

Söö: lahjat valgurikast toitu (kanafileed või kala), täisteraleiba, muna.

Väldi: krõpse, saiakesi, soolapähkleid.

Kui oled sunnitud sööma võileiba, siis võimalusel vali kiudainerikas seemneleib. Ära söö rohke majoneesi ja juustuga võileiba. Soolaseid toitusid tuleks vältida, sest lennukis on isegi kuiv õhk, mis tekitab ebamugavust. 

ÕHTUSÖÖK

Väldi: saia, valget riisi ja pastat, töödeldud ja rasvaseid toitusid.

Söö: kergeid toitusid nagu näiteks grillitud, aurutatud või küpsetatud linnuliha või kala, salatit või aedvilju. 

Reisides tuleks süüa tihti, aga korraga vähe. Õhtusöögiks sobib kõige paremini tervislik salat. Mida tumerohelisem salat, seda parem see on, sest sisaldab rohkelt A-vitamiini. Head on näiteks spinat, lambasalat, rukola, avokaado. Kreemist salatikastet võiks vältida. 

SUUPISTED JA JOOGID

Väldi: kihisevaid jooke, alkoholi ja magusaid suupisteid.

Söö: aedviljalõike, kõvaks keedetud muna, puuvilja, pähkleid, salatit, suppi, taimeteed ja mullita vett.

Lendamise ajal on väga oluline, et jooksid piisavalt vett. Kui tavaline vesi läheb raskelt alla, proovi kofeiinivaba taimeteed või kookosvett.

Suupistetest tasub hoiduda maitsestatud pähklitest, sest nendele on lisatud liiga palju soola ja tihti ka rasva. Eelista mandleid, Kreeka pähkleid või pistaatsiapähkleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles